2024. április 25., csütörtök

Szerényen, de ünnepeltek

Falunap és templombúcsú volt Tordán

Falunapot és templombúcsút ünnepeltek szombaton a bánáti Tordán, de a körülményekhez mérten a megszokottnál jóval szerényebben, csöndesebben. Kevés vendég érkezett a faluba, és persze elmaradt a külföldön élő elszármazottak ilyenkor szokásos hazalátogatása is.

Koszorúzás a kopjafánál (Kecskés István felvétele)

Koszorúzás a kopjafánál (Kecskés István felvétele)

Az ünneplés a Nepomuki Szent János plébániatemplomban szentmisével kezdődött, melyet a Nagybecskereki Egyházmegye papjai mutattak be. Hosszú idő után a hívek eljöhettek a tordai templomba, de korlátozott, ötvenfős létszámban.

Az otthonokban is csak szűkebb családi körben találkoztak az emberek. Pedig a búcsú az az esemény, amikor összejönnek a szétszakadt tordai családok. Az esemény megtartása mégis azt mutatja, hogy az élet lassan kezd visszazökkenni a megszokott kerékvágásba.
– A lehetőségekhez, a szabályokhoz mérten a tordaiaknak sikerült mégis emlékezni erre a napra. Elsősorban a falu védőszentjére, és megemlékezni mindazokról a jeles személyekről, akik meghatározták a falu életét. Ez egy szívós közösség, egy kitartó közösség, mindig is példamutató volt – mondta Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke.

Az elmúlt két hónap alatt sem állt meg az élet a faluban. A tavaszi mezőgazdasági munkálatokat elvégezték, gondoskodtak az egyedül élő idős személyekről és a rászorulókról. Közben egyetlen koronavírusos megbetegedés sem volt a környéken.
– Minden második-harmadik nap fertőtlenítettük a középületek elejét, a központot, az utcákat, ahol a legtöbb ember megfordul. Valószínűleg, hogy ezeknek köszönhetően nemcsak Tordán, hanem az egész bégaszentgyörgyi községben a mai nappal bezárólag nem volt egyetlenegy megbetegedett sem. A tordai polgárok fegyelmezettek, és így volt ez az elmúlt két hónapban is. Ma is érezni azt, hogy függetlenül attól, hogy szabad a mozgás, azért az emberek még mindig betartják a szabályokat. Nincsenek tömegek sem az üzletek előtt, sem a posta előtt, a piacon, sem másutt. Vigyázunk egymásra, és ez nagyon fontos még a következő időszakban is – mondta Dobai János, a tordai helyi közösség elnöke.

A búcsú napján megkoszorúzták az első és a második világháború tordai áldozatainak emlékhelyeit, elhelyezték a kegyelet virágait a falu szülöttei, Dobai József helytörténész és dr. Berényi János növénynemesítő szülői házának emléktáblájára, valamint megkoszorúzták a falu központjában álló kopjafát is.