2024. március 28., csütörtök

A legsikeresebb év

A Spartacus Teniszklub csapatainak 2019-ben sikerült az, ami korábban még egy szerbiai klubnak sem, ugyanis Demeter László főedző és a lányokkal foglalkozó Branka Bojovićvezetésével az ifi lányok és fiúk mellett a felnőtt férfiak és nők is országos csapatbajnoki címet szereztek. Emellett egyéniben három országos bajnoki címet nyertek a kék-fehérek, a 2020-as évet pedig két fedett pályás országos titulussal indították.

A három egyéni országos bajnoki címből kettőt a 18 éven aluli európai ranglistán 36. helyen álló Juhász Krisztián szerzett, a harmadik bajnoki cím pedig az egyik legígéretesebb játékosnő, Anđela Vidović nevéhez fűződik. A múlt év egyéni sikerei közé tartozik még Kovács Ádám diadala, aki a Szabadkán megtartott, 18 éven aluli ITF-tornán végzett az első helyen, és ezzel az európai ranglista 43. helyére tornázta fel magát.

Az elmúlt év talán a legsikeresebbnek nevezhető a klub történelmében, hiszen korábban egyik klub sem szerzett ugyanabban az évben négy országos csapatbajnoki titulust. A felnőtt férfiak döntőjében a Filip Stipić, Juhász Krisztián, Miloš Vuković, Kovács Ádám, Lazar Milićević, Filip Mandović, Petar Bašić Palković alkotta Spartacus óriási csatában, 4:3-as győzelmet aratott a belgrádi Crvena zvezda felett, melynek soraiban Pavlović és Zekić révén két ATP-tornákon szerepelt teniszező is szerepelt. Ezzel férfi együttesünk 55 év után hódította el újra a bajnoki serleget. Az Anđela Jocović, Anđela Vidović, Anđela Skrobonja, Vanja Vidanović összetételben játszott női csapatunk a fináléban 3:1 arányban jobbnak bizonyult a niši TAŽ (Teniska Akademija Živković) együttesénél, így teljessé téve a csapatbajnoki címeket. Érdekesség, hogy a felnőtt és ifjúsági csapatbajnoki címeket is egyazon játékosok szerezték, tehát a felnőttek között is a fiatalokkal diadalmaskodtunk. Jó lenne mind a négy címet megvédeni, viszont Juhász és Kovács az idén már nem játszhat a 18 éven aluliak között. A 2020-as évet is kiváló eredményekkel kezdtük, hiszen a fedett pályás országos bajnokság döntőjében a szabadkai házi döntőből Filip Stipić került ki győztesen Filip Mandovićtyal szemben, a nők mezőnyében pedig Anđela Vidović révén szintén Spartacus-győzelem született – számolt be az eredményekről Irsai László, a Spartacus Teniszklub alelnöke.

A klubban a legkisebbektől a felnőttekig mintegy hatvanan versenyeznek, és akkor még nem beszéltünk a veteránokról, akik számára évente két versenyt – az idénynyitó és az idényzáró viadalt – rendeznek a sétaerdei pályákon.

Ügyelnek arra, hogy a játékosok megfelelő körülmények között készüljenek a tornákra, ezért évente bizonyos fejlesztéseket, beruházásokat végeznek az infrastruktúra terén. Néhány évvel ezelőtt két új pályát létesítettek, tavaly az öltözőket és a zuhanyzókat újították fel, az idén pedig a tervek szerint a csarnok szigetelését végeznék el, és a nyílászárókat cserélnék ki. A Vajdasági Tenisz-szövetségtől és a szabadkai önkormányzattól is számítanak támogatásra, hiszen az energiatakarékos nyílászárókkal jelentősen csökkenne a csarnok fűtésére elhasznált energia.

Az igazolt játékosok száma az országban a korábbi 4000-4500 helyett ma már mindössze 1200-ra tehető. Ennek legfőbb oka a klubok tenisziskoláiban folyó, nem megfelelő munkában keresendő. Szerencsére, Szabadka és a Spartacus Teniszklub ez alól kivételt képez, hiszen a négy csapatbajnoki aranyat szerzett játékosok saját nevelésűek, a méltán híres szabadkai tenisziskolában sajátították el a sportág alapjait.

Edzőink az általános iskolákban sikeresen népszerűsítik a teniszt, így minden évben mintegy 100-120 gyermek iratkozik be a tenisziskolába, mely nyáron a szabadtéri pályákon, télen pedig a ballonban és a csarnokban működik. Fiatal, bajnoki címeket nyert játékosaink a mi tenisziskolánkból kerültek ki és kiváló edzőink munkájának köszönhetően értek ilyen magas szintre. Főedzőnk Demeter László, a lányokkal Branka Bojović foglalkozik, a tenisziskolában Klonka Gábor irányítja a gyerekek munkáját, de a klubban dolgozik Juhász Dániel is – mondta Irsai.

Az előzetes tervek szerint a 2020-as évben több tornát rendezett volna a Spartacus Teniszklub. Az április végére tervezett, 18 éven aluli ITF-torna, a május közepére előirányzott 14 éven aluliak korosztályos tornája elmaradt. A júniusi, 16 éven aluli nemzetközi torna és augusztus végén a hagyományos, de tavaly elmaradt, Futures-torna szerepel a versenynaptárban, de kérdés, hogy az előállt helyzet következtében az említett tornák közül bármelyikre sor kerülhet-e.