2024. április 20., szombat
FOCIMIX

Guminők a lelátón

Próbababák helyett felfújható guminőket is elhelyeztek a lelátókon az FC Szöul labdarúgócsapatának mérkőzésén, amiért a klub bocsánatot kért. A szexbabák egy részét a csapat mezébe bújtatták, másik részük pedig buzdító üzeneteket tartalmazó táblákat tartott a Kvangdzsu elleni zárt kapus bajnoki mérkőzésen. Noha nézők nem lehettek jelen, a televízió közvetítette a találkozót, a szurkolók pedig elárasztották a közösségi médiát az eset kapcsán.

A klub hétfőn közleményben cáfolta, hogy felnőtteknek szóló termékek lettek volna kihelyezve, de elnézést kért a történtekért. „Szórakoztató elemeket akartunk vinni a nézők nélküli játékba, aminek az volt az üzenete, hogy legyőzzük ezt a nehéz időszakot” – áll az FC Szöul állásfoglalásában.

A K Liga eredetileg február végén rajtolt volna, de a koronavírus-járvány miatt csak május 8-án indult el, viszont a mérkőzések zárt kapusak.

Letartóztatták a Chelsea-játékost

A Daily Mail rendőrség által megerősített beszámolója szerint vasárnap őrizetbe vették Londonban a Chelsea 19 éves szélsőjét, Hudson-Odoit. A beszámolók szerint vasárnap, hajnali 4 óra körül hívták ki a rendőrséget a futballista lakásához, miután a játékos és barátnője balhéjától nem tudtak aludni a szomszédok. A jelentésből csak annyi derült ki, hogy a hölgyhöz mentőt kellett hívniuk a lakáshoz kiérkező rendőröknek, a futballistát őrizetbe vették. A The Sun riportja szerint a karantén szabályait megszegő Hudson-Odoi hajnalban írt egy üzenetet a hölgynek, majd küldött érte egy autót, megérkezése után azonban összevesztek valamin.

Semleges pályán a franciák

A BL-nyolcaddöntős Lyon és negyeddöntős PSG akár semleges pályára kényszerülhet, amikor a legrangosabb európai kupasorozatot befejezik. „Ha egy csapat nem rendezhet mérkőzést a saját országában, akkor semleges pályán kell ezt megtennie. Nem látom az okát, hogy a francia hatóságok, miért nem engedik meg, hogy nézők nélkül sor kerüljön találkozókra, de ez a hatáskörömön kívül esik” – mondta Čeferin, az UEFA elnöke. A sportvezető szombaton beszélt arról, hogy az UEFA-nak konkrét tervei vannak az európai futballszezon befejezésére. Bár hivatalosan még nem erősítették meg, a BL-t és az Európa-ligát valószínűleg augusztusban fejezik be. A PSG a Borussia (D)-n túljutva a nyolc között jár a BL-ben, míg a Lyon hazai pályán 1:0-ra legyőzte a Juventust, de az olaszországi visszavágóra már nem került sor a járvány miatt.

Fizetési plafon?

Karl-Heinz Rummenigge szerint elképzelhető egy fizetési plafon bevezetése a profi labdarúgásban. A Bayern elnöke a Sky tv-csatornának úgy nyilatkozott, nem zárható ki, hogy újra napirendre kell venni a témát. Emlékeztetett rá, hogy Michel Platini, az UEFA korábbi elnöke többször tárgyalt ez ügyben Brüsszelben az EU-val és mindig vérző orral távozott. „Bár a nagy európai klubok mind támogatták az elképzelést, azt a választ kapta, hogy az EU versenyszabályzata ezt nem teszi lehetővé” – fogalmazott Rummenigge. „Nehéz megítélni, hogy ma más-e a helyzet” – tette hozzá a koronavírus-járványra utalva. A pandémia miatti kényszerszünet következtében sok klub pénzügyi nehézségekkel küzd és egyelőre nem látni, mi lesz a folytatásban. Rummenigge hangsúlyozta, az olyan fizetési plafon bevezetésének, mint amilyen az amerikai profi ligák esetében ismert, nem várt következményei is lehetnek. „Ott nincs kieső és feljutó. Márpedig ez fontos része a futballnak” – jelezte. A fizetési plafonról akar tárgyalni a következő hónapokban Christian Seifert, a Német Labdarúgó-liga elnöke. A DFL kimutatása szerint a Bundesliga 2018/2019-es idényében az élvonalbeli csapatok 1,43 milliárd eurót költöttek a játékosok és az edzői stáb bérére.

Magas bérek a Juvenál

Riadó a Juventusnál címmel írt a La Gazzetta dello Sport arról, hogy tarthatatlanul magas a játékosok fizetése az olasz labdarúgó-bajnokság címvédőjénél. Az olasz sportnapilap szerint a torinói klub vezetése eltökélte, hogy a bércsapdából átgondoltabb igazolásokkal próbál szabadulni, ennek kapcsán említi a Barcelonától megszerezni kívánt brazil Arthurt, akiért a Juventus irányítói legfeljebb 3,5 millió eurót adnának a katalán klubnak. Az újság riasztó példaként hozza fel az évente egyformán hétmilliót kereső Ramseyt és Rabiot-t, akik egyformán magas fizetés mellett is rossz teljesítmény nyújtottak. Az olasz lap megállapítása szerint a koronavírus-járvány okozta válság miatt lehetetlennek tűnik fenntartani a jelenlegi javadalmazási rendszert, és belemenni újabb nagy értékű játékos-beszerzésekbe. A La Gazzetta dello Sport részletesen ismerteti a Juventus labdarúgóinak nettó éves bérlistáját, amelyet Cristiano Ronaldo vezet 31 millió euróval, az utána következő De Ligt 8, Higuaín és Pjanićpedig 7,5-7,5 milliót keres. Ramseyék előtt van még Dybala 7,3 millióval, míg a legnevesebbek közül már az olcsóbb kategóriába tartozik például Bonucci (6,5 millió), Szczęsny (6,5), Douglas Costa (6), Khedira (6), a csapatkapitány Chiellini (3,5), míg a klasszis kapus Buffon a sor végén szerepel a maga másfél milliójával.