2024. április 25., csütörtök
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Rutinmunka

Pillanatkép az Union–Bayern mérkőzésről (Fotó: Beta)

Pillanatkép az Union–Bayern mérkőzésről (Fotó: Beta)

A Bundesliga nagy visszatérésekor, a német bajnokság 26. fordulójában a müncheni Bayern könnyedén, a papírformát igazolva 2:0-ra legyőzte a berlini Uniont vasárnap este. Az újonc csapat két kisebb helyzettel ugyan a meccs elején ráijesztett a címvédő és rekordbajnok bajorokra, ezt követően azonban gyorsan helyreállt a rend. A 40. minutumban a Goretzka által kiharcolt tizenegyest az éllovas gólzsákja, Robert Lewandowski higgadtan értékesítette. A találkozó – szó szerint – csöndesen zajlott, a hajrára fordulva viszont egyértelmű lett a Bayern fölénye. A 80. percben aztán Pavard egy szép fejes góllal végleg eldöntötte a mérkőzést. A münchenieknek fontos volt a győzelem, hiszen korábban a Borussia (D) is nyerni tudott, de a három pont megszerzésével a Bayern tartja előnyét a táblázaton.

Német bajnokság, a 26. forduló vasárnap esti meccse: Union–Bayern 0:2. Az élcsoport: Bayern 58, Borussia (D) 54, Borussia (M) 52, Leipzig 51 pont stb.

SPANYOLORSZÁG

Minden napra foci?

Spanyolországban gőzerővel dolgoznak azon, hogy a La Liga hátralévő 11 fordulóját lejátsszák, s még a következő szezon kezdete előtt befejezzék a mostani versenykiírást. A folytatást június 13-ra tűzték ki a klubok. Az együttesek a héten kezdték el a csapatszintű edzéseket, így az élvonal rohamtempóval halad az újrakezdés felé. Az idő azonban szűkös, és mivel az európai kupasorozatokat is bele kell sűríteni a futballnaptárba, könnyen elképzelhető, hogy Spanyolországban a rajt után minden napra jut legalább egy meccs. Nem hivatalos információk szerint a Spanyol Labdarúgó-liga elé egy olyan dokumentum került, mely szerint a kereteknek 72 órás pihenő jár – a három nap alatt legalább két negatív koronavírus-tesztet kell produkálnia a játékosoknak, hogy pályára léphessenek.

ANGLIA

Visszatérítés

Angliában egyelőre nem csendesedik a járvány, a Premier League folytatására pedig továbbra sincs konkrét terv. Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot még március 13-án szakították félbe, s bár a kormány megadta az engedélyt a nézők nélküli meccsekre, döntés még nem született. Mindez nemcsak a klubokat hozta nehéz helyzetbe, de a szurkolókat is, akik az idény elején az egész évre kiváltoták bérleteiket. Az egyesületek felismerve a probléma példát statuálnak szolidaritásból: elsőként az Everton jelentette be, hogy a rajongók visszatéríthetik a jegyárakat, ha igényt tartanak erre. A liverpooli együttes bejelentése után nem sokkal a Manchester City is kiadott egy közleményt, melyben az áll, hogy a szurkolók automatikusan visszakapják a pénzt, amit a csapat hazai meccseire költöttek. A kezdeményezéshez egyelőre további két klub (Brighton és Norwich) csatlakozott, ám a közeljövőben még több egyesület hozhat hasonló döntést.

OLASZORSZÁG

Csapatszintű edzések

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentése okán a Serie A-ban szereplő gárdák hétfőtől a kiscsoportos edzésekről visszaállhatnak a csapatszintű tréningekre. Olaszországban további enyhítések várhatóak a járvány kezelésével kapcsolatban, de korántsem biztos, hogy a futball júniusban valóban visszatér a zöld gyepszőnyegre. „Kockázatos döntésről van szó, de vannak döntések, amiket meg kell hoznunk annak érdekében, hogy visszatérjünk a normális élethez. Máskülönben mindaddig zárva maradhatnánk, amíg nem készül el az oltóanyag” – mondta Conte.

A Serie A-t jelenleg a Juventus vezeti, egy ponttal megelőzve a Lazio együttesét.