2024. április 23., kedd

Júniustól szabad a határ

A görög üdülőhelyek június 15-étől várják a hazai turistákat, dőlt el a „balkáni négyek” videotalálkozóján

A koronavírus-járvány kiváltotta helyzet, az országok reakciói, intézkedései volt a témája annak a videokonferenciának, melyen a „balkáni négyek” képviselői cseréltek véleményt, köztük Aleksandar Vučić szerb államfő is. A megbeszélésen részt vett még Kiriákosz Micotákisz görög, Bojko Boriszov bolgár és Ludovic Orban román miniszterelnök is. A szerb „küldöttség” tagjai között ott volt Ivica Dačić külügyminiszter, Nebojša Stefanović belügyi tárcavezető és Zorana Mihajlović építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter is.

A legnagyobb kihívások most, a járvány lecsengésének idején a gazdaság területén mutatkoznak meg, állapították meg a tisztségviselők, a határok megnyitása is fontos kérdésnek számít, hiszen az hozzájárul mindegyik országban a gazdasági tevékenység serkentéséhez, ezáltal pedig az elkerülhetetlen krízist követő fejlődéshez, felkapaszkodáshoz is. A videokonferencián arról is sok szó esett, milyen óvintézkedésekkel lehetne a határokat ismét megnyitni úgy, hogy a polgárok biztonsága egyáltalán ne kerüljön veszélybe. Megállapodtak abban, hogy június elsején megnyílnak a határok Szerbia és Bulgária, valamint Bulgária és Görögország között is, a görög turistahelyek pedig június 15-étől fogadják a külföldről érkezőket.

A témával kapcsolatban a szerb államfő egyetértett abban, hogy könnyebbé kell tenni a határok átlépését. Mint mondta, összehangolt és jól átgondolt rendszer kiépítésére van szükség, amely azonban nem szab nagyobb korlátokat a polgárok és a gazdasági tényezők számára. Az idegenforgalom szempontjából különösen nagy a jelentősége a határzárlat feloldásának, jegyezte meg Vučić.

A görög kormányfő arra tett javaslatot, hogy a görög határ június elsejétől nyíljon meg az üzleti utak, az idényjellegű munkát végzők és a határ túloldalán családtagokkal rendelkezők számára, míg 14 nappal később már a turisták is szabadon közlekedhetnek majd egyik országból a másikba.

Az értekezleten megállapították, hogy a balkáni négy állam sikeres a koronavírus elleni küzdelemben, az eredmények egyikben sem vitathatók, ami lehetővé teszi a közös tervezést is a határnyitás tekintetében.

Megállapodtak abban is, hogy június elején Bulgáriában találkoznak majd Szerbia, Románia, Bulgária és Görögország vezetői, még ez előtt azonban bilaterális megbeszélést folytat majd Bojko Boriszovval Aleksandar Vučić szerb államfő. Ennek a találkozónak a fő témáját infrastrukturális kérdések jelentik.

Szerbia, Románia, Bulgária és Görögország tisztségviselői több alkalommal is találkoztak az elmúlt időszakban, hogy megvitassák a legaktuálisabbnak számító regionális kérdéseket. A legutóbbi találkozó óta mégis eltelt már több mint egy év, azt Bukarest mellett tartották meg tavaly márciusban. A korábbi egyeztetéseknek a fő témáját az európai integráció kérdése, továbbá a gazdasági együttműködésnek, infrastrukturális összeköttetésnek a fejlesztése jelentette. A négy balkáni állam érdekelt az energetikai kooperációban is.