2024. április 25., csütörtök
PÁLYAVÁLASZTÁSI AJÁNLÓ

Lehetőség a továbbtanulásra és a gyors elhelyezkedésre

A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola 180 férőhellyel várja a magyar diákokat

A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola története egészen 1945-ig nyúlik vissza. Jelenleg Szabadka legnagyobb szakközépiskolája, hiszen több mint ezer diákja van. Az iskolában magyar és szerb nyelven folyik az oktatás. A következő tanévben hat magyar tannyelvű osztály indul az intézményben. A részletekről Sztarek Lilla igazgatóhelyettes számolt be.

– A következő tanévben összesen tizennégy elsős osztályt nyitunk, ebből hatot magyar nyelven. A gépészet és fémfeldolgozás munkaterületen az egyik négyéves szak a számítógépes vezérlésű (CNC) gépek technikusa lesz harminc tanulóval. A hároméves lakatos-hegesztő osztályba szintén harminc diákot várunk. Ez utóbbi a duális képzési modell szerint fog megvalósulni. Az elektrotechnika munkaterületen három négyéves képzést nyitunk. Ezek a számítógép elektrotechnikus, az információs technológiák elektrotechnikusa és a mechatronikai technikus. Mindhárom osztály harminc fővel indul. A közlekedés munkaterületen a közúti közlekedési technikus négyéves képzést indítjuk el harminc tanulóval – tudtuk meg az igazgatóhelyettestől. Mint hozzátette, szerb nyelven is lesz számítógép elektrotechnikus, információs technológiák elektrotechnikusa, mechatronikai technikus és közúti közlekedési technikus osztály. Emellett szerb tannyelven lesz még robotikai technikusi, gépjárművezetői technikusi, belső szállítási technikusi és villanyszerelői szak is.

Az Ivan Sarić Műszaki Iskola is bekapcsolódott a duális oktatásba. Sztarek Lilla elmondta, hogy az elsős diákok az iskolába járnak gyakorlati oktatásra. A vállalatokban töltött gyakorlati órák tömbösítve vannak. Az intézmény tanulói a szabadkai és a környékbeli vállalatokba járnak gyakorlatra.

– Második és harmadik osztályban a diákok kizárólag a vállalatokban töltik a gyakorlatot. Tizenkét vállalattal működik együtt az iskola, például a Siemensszel, a Continentallal, a Cimgasszal, a Gebivel, az Elektroremonttal a Severrel és a Tatravagonka Bratstvóval. Az iskola másik épületében található műhelyekben folyik a gyakorlati oktatás. A szakképzett tanáraink nagyon jól felkészítik a diákokat. A tanulók meg vannak elégedve a duális képzéssel, hiszen nem csak elméleti tudást kapnak. Ha később befejezik az iskolát, rögtön kapnak munkát. A tanév ideje alatt ösztöndíjat kapnak attól a vállalattól, ahol a gyakorlatokat töltik – nyilatkozta lapunknak Sztarek Lilla.