2024. április 26., péntek

Iskolanyitás szigorú előírások mellett

Néhány európai országban újraindult a tantermi oktatás

A koronavírus-járvány csökkenő tendenciája miatt némely európai országokban ismét megnyitottak az iskolák. Elsőként Dánia nyitotta meg az oktatási intézményeket április 15-én. Norvégiában néhány nappal később, április 20-án kezdtek el dolgozni a bölcsődék és az óvodák, az iskolák pedig április 27-étől nyitották meg kapuikat. Mindkét országban szigorú előírásokat kell betartaniuk az oktatási intézményekben tartózkodóknak. Bevezették a gyakori kézmosást, a gyerekek sokat tartózkodnak a szabadban, illetve kis csoportokban folyik az oktatás.

Görögországban a végzős középiskolások május 11-étől térhettek vissza az iskolapadba. A tantermekben kézfertőtlenítőket helyeztek el, és vannak olyan intézmények, ahol mérik a beérkező tanulók testhőmérsékletét.

Franciaországban a múlt héten kezdték meg munkájukat az óvodák és az általános iskolák. Az óvodások tíz-, az iskolásokat pedig tizenöt fős csoportokban engedték be az intézményekbe. A kesztyű és a maszk viselése kötelező. A belépés előtt mindenkinek megmérik a lázát, majd egy fertőtlenítésen kell átesnie. Egyelőre önkéntes alapon működik az iskolalátogatás. Ez azt jelenti, hogy a szülők döntenek arról, hogy elengedik-e gyermekeiket az iskolába. Jean-Michel Blanquer oktatási miniszter hétfőn bejelentette, hogy az intenzív tesztelés során 70 koronavírussal fertőzött tanulót regisztráltak. Az érintett iskolákat ismét bezárták.

Hétfőn a belgiumi oktatási intézmények szigorú szabályok betartása mellett kezdhették meg munkájukat. Március elején zártak be az iskolák, és azóta csak az egészségügyi, illetve a rendvédelmi dolgozók gyermekei számára biztosítottak felügyeletet. Az oktatásban való részvétel ebben az országban sem kötelező. A szülők dönthetnek arról, hogy otthon tartják-e a gyermekeiket. Az iskolákban kötelező a fizikai távolságtartás, a maszk viselése és a gyakori kézfertőtlenítés. Egy osztályban legfeljebb tíz diák vehet részt a tanórákon, így az oktatás turnusokban folyik.

Szigorú óvintézkedések mellett a bécsi iskolákban is megindult a tanítás. A padokat egymástól legalább egyméteres távolságba helyezték. A tizenkilenc főnél nagyobb osztályokat kettéosztották, így a két csoport eltérő napokon járhat be az iskolába. A gyerekek levehetik a maszkot, amikor a padokban ülnek, viszont rendszeresen kezet kell mosniuk, valamint be kell tartaniuk a higiéniai előírásokat. Azoknak, akik ilyen körülmények között is félnek a megfertőződéstől, és a szüleik is otthon tartózkodnak, nem kell bejárniuk az intézménybe, otthon is tanulhatnak.

Szlovákiában június 1-jétől megnyílhatnak az óvodák, valamint az általános iskolák Az oktatási intézmény fenntartójának kell döntenie a nyitásról. Az óvodák legfeljebb tizenöt fős csoportokat fogadhatnak, az általános iskolák pedig húszfős csoportokat. Azok a diákok, akik nem járnak iskolába, továbbra is otthonról követhetik a távoktatást.