2024. április 24., szerda

Ismét a régi a szerbiai ingatlanpiac

Megnőtt a kereslet a kertes házak iránt

Mindössze tíz nappal a rendkívüli állapot megszüntetése után szinte teljesen helyreállt a szerbiai ingatlanpiac – közölte a Köztársasági Földméréstani Intézet. A szerbiai ingatlanpiacot meglehetősen érzékenyen érintette a rendkívüli állapot bevezetése, de az ingatlankereskedésnek sikerült visszatérnie a március 16-a előtti szintre. A hivatal a hétvégén feldolgozta és elemezte az összes adásvételi szerződést a rendkívüli állapot befejeztével, és megállapította, hogy az ingatlanpiac meglepően gyorsan rendeződött. Május 11-e és 17-e között az ingatlancserék száma több mint a kétszeresére nőtt az előző hetihez képest. A koronavírus-járvány után új trend figyelhető meg a szerbiai ingatlanpiacon. A járvány előtt a városközpontokban található lakások voltak népszerűek, most viszont jelentősen megnőtt a kertes házak iránti kereslet. A szakértők elmondása szerint a polgárok a rendkívüli állapot ideje alatt felismerték a külvárosi élet előnyeit, és egyre többen szeretnének kertes házba költözni. Az embereknek a két hónapos karantén alatt sok idejük volt gondolkozni, és sokan szeretnének életmódot váltani.

– Minden, ami az emberekkel történt az elmúlt időszakban, arra késztette őket, hogy átértékeljék a helyzetüket. Ha ismét előfordulna hasonló helyzet, szeretnék, ha lenne egy alternatívájuk, ahol eltölthetik az idejüket – mondta Nikola Đogatović ingatlanügynök.

Szinte nincs a világon olyan, lakásban élő ember, aki ne vágyott volna kertes házra a karantén ideje alatt. A koronavírus-járvány előtt több figyelmet kaptak a városközponthoz legközelebbi lakások. A várostól nem messze lévő házak eladása szórványosan történt, de most egyre nagyobb irántuk az érdeklődés. A szakértők elmondták, hogy egyes ingatlanok ára akár 100.000 euróig is terjedhet, de természetesen ez nagyban függ a helytől, a központtól való távolságtól, a ház méretétől és udvarától. Belgrád környékén akár már 10.000–15.000 euróért is lehet házat vagy telket vásárolni. Azonban nem csak Szerbiában figyelhető meg ez az új trend. A koronavírus-járvány után az egész világ a tágasabb házak és a nagy földterületek után kezdett érdeklődni. New Yorkban például az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt a kereslet a külvárosi ingatlanok iránt, a lehető legnagyobb távolságban a városi tömegtől és a szomszédoktól.