2024. április 19., péntek

Dicséret az Európai Bizottságtól

Az Európai Unió végrehajtó szerve megdicsérte Szerbiát gazdasági reformjaiért és a tavalyi eredményekért, valamint a koronavírus-járvány következményeinek enyhítését célzó intézkedéseiért – jelentette ki Siniša Mali pénzügyminiszter, miután tegnap részt vett az EU Gazdasági és Pénzügyi Tanácsának videókonferenciáján.

– Az online találkozó jó alkalom volt arra, hogy a nyugat-balkáni pénzügyminiszterek tájékoztassák az Uniót a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseikről. Szerbia, ki tudja, hanyadszor, nagy elismerésben részesült a reformokért, az előző időszakban felmutatott eredményekért és a válsághelyzetben tett lépéseiért – nyilatkozta Mali a Tanjugnak. Megismételte, hogy a járvány kitörésekor Szerbia rendezett pénzügyekkel, elegendő költségvetési eszközzel, komoly devizatartalékokkal dicsekedhetett, így az államnak lehetősége nyílt 5,1 milliárd eurót fordítani a gazdaság és a polgárok megsegítésére. „Ez nagy visszhangra talált az Európai Bizottságban” – mondta Mali, aki szerint a konferencia résztvevői közül kétségkívül Szerbia volt a „legerősebb és legkomolyabb”. Az Európai Bizottság úgy ítélte meg, hogy „a válság Szerbiára fog a legkevésbé kedvezőtlen hatást gyakorolni”, ezért a gazdasági bővülést illetően Szerbiában számít a legjobb eredményre.

– A többi ország messze lemarad mögöttünk, és ez alapozza meg reményünket, hogy az idén a legjobbak leszünk nemcsak a térségben, hanem talán Európában is – mondta a miniszter.