2024. április 25., csütörtök

A második otthon

Felújították a gerontológiai klubot és a nyílt szociális védelmi szolgálat épületét

Átadták rendeltetésének hétfőn a szabadkai Gerontológiai Központ egyik klubhelyiségét és a nyílt szociális védelmi szolgálat épületét, melyek a Központ II. helyi közösségben találhatóak. A tavaly ősszel kezdődő felújítási munkálatok során átépítették a fűtési és hűtési rendszert, a homlokzatot, a tetőszerkezetet, a világítást és minden olyan elemet, amely energiatakarékossá tette az épületeket. A megnyitón jelen volt Nenad Ivanišević, a Szabadkai Gerontológiai Központ igazgatója, Stevica Deđanski, a bányászati és energetikai minisztérium államtitkára és Bogdan Laban, Szabadka polgármestere. Az eseményen Nenad Ivanišević elmondta, az önkormányzat a Gerontológiai Központ nevében pályázott a projekt megvalósítására, a minisztérium pedig felismerte annak fontosságát.

A teljesen felújított és energiatakarékos klubhelyiség (Fotó: Gergely Árpád)

A teljesen felújított és energiatakarékos klubhelyiség (Fotó: Gergely Árpád)

– Az önkormányzatnak és a minisztériumnak köszönhetően nyithatjuk meg a teljesen felújított és energiatakarékos klubhelyiségünket. A klubba több mint 3000 idős szabadkai polgár jár, a nyílt szociális védelmi szolgálat székhelyén pedig több mint 10 000 polgárról gondoskodnak. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy mindez közös munka eredménye volt, most pedig együtt lábalunk ki a koronavírusos járványhelyzetből. Központunkban nem volt egy fertőzött alkalmazott és felhasználó sem, elegendő védőfelszerelést kaptunk az önkormányzattól, a tartománytól és a köztársasági kormánytól. A városi vezetéssel együttműködve folytatni fogjuk a jövőben is a projektek készítését, a sétaerdei otthon felújítása pedig akkor folytatódik majd, ha azt a minisztérium engedélyezi – nyilatkozta az igazgató.

Stevica Deđanski elmondta, régóta beszélnek az energiatakarékos épületek fontosságáról, az utóbbi években pedig ennek megvalósítására is sor került. A középületek felújítására 2014-ben egy költségvetési alapot hoztak létre, melynek köszönhetően több mint 90 épületet renováltak.

Nenad Ivanišević, Stevica Deđanski és Bogdan Laban (Fotó: Gergely Árpád)

Nenad Ivanišević, Stevica Deđanski és Bogdan Laban (Fotó: Gergely Árpád)

– A felújított energiatakarékos épületek 40 százalékos megtakarítást hoznak. A kezdetben kevés olyan önkormányzat volt, amelyek felismerték ennek a fontosságát, a későbbiekben pedig egyre több projektum érkezett be. Erre a célra a kormány évente 500 millió dinárt különít el. Szabadkán ez a második ilyen épület, amely felújításra került. Ezek az objektumok környezetvédők, pénzt takarítanak meg, ami szerintem stratégiailag fontos az ország számára. Szabadka példával szolgálhat azoknak az önkormányzatoknak, amelyek még nem pályáztak – fejtette ki az államtitkár.

Bogdan Laban elmondta, hogy az önkormányzatnak több projektje is elkészült, a köztársaságnál, a tartománynál, illetve más szerveknél is pályáznak.

– Novemberben kezdődtek meg a klubhelyiségben a munkálatok, amiknek a járványhelyzet ellenére is sikerült a végére érni. Az óvintézkedések és a védelmi törekvések mellett a projektumok kidolgozása folytatódott, hisz a gazdaság és a város működése nem állhatnak le – nyilatkozta a polgármester.

A felújítás teljes költsége 14,9 millió dinár volt, melyet a köztársasági bányászati és energetikai minisztérium és Szabadka Város finanszírozott.

Elena Parnicki már 5 éve a gerontológiai klub tagja, gimnasztikázik és zenei műsorokon is szerepel az ott megszervezett programok keretében.

– A klubhelyiség személyzete eddig is karban tartotta az épületet, most pedig még szebb lett az egész. Nagyon tetszik a falak pasztell sárga színe is. Betérni ide olyan, mintha a második otthonunkba érkeznénk – mondta Elena Parnicki.