2024. március 28., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2020

Jó eredményre számít a VMSZ

A Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán is átadta jelöltlistáját

A Vajdasági Magyar Szövetség Szabadkán hétfőn átadta jelöltlistáját Szabadka Város képviselő-testülete képviselőinek megválasztására. A párt összesen 2560 támogató aláírást gyűjtött össze. A 67 tagú városi képviselő-testületbe a VMSZ teljes listával indul. Az erről szóló dokumentumokat Pásztor Bálint, a VMSZ alelnöke, listavezető a képviselőjelöltekkel együtt nyújtotta át Szabadka Város Választási Bizottságának.

A jelöltlista és a támogató aláírások átadása után Pásztor Bálint nyilatkozott a sajtó képviselőinek a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István nevet viselő listáról, aminek során a választásokkal kapcsolatban reményeinek adott hangot.

A VMSZ teljes listával indul Szabadkán (Fotó: Gergely Árpád)

A VMSZ teljes listával indul Szabadkán (Fotó: Gergely Árpád)

– Hatvanhét név szerepel a VMSZ jelöltlistáján, tehát teljes listával indulunk. 2560 aláírást mellékeltünk. Ezeket az aláírásokat még a rendkívüli állapot kihirdetése előtt gyűjtöttük össze. A listát azért nem adtuk át korábban, mert vártuk a négyes sorszámot, ugyanis a VMSZ köztársasági és tartományi szinten a négyes sorszám alatt fog szerepelni. Szeretnénk, ha a szabadkai városi lista is e sorszám alatt szerepelne. Remélem, ez sikerülni is fog. Ami a listán szereplő személyeket illeti, igyekeztünk nemcsak a nemek arányára vonatkozó törvényi feltételeket betartani, hanem arra is odafigyelni, hogy a város, a környező falvak, a különböző városrészek egyaránt képviseltetve legyenek, szerepeljenek rajta idősek és fiatalok egyaránt, és különböző szakmák, hivatások is képviseltetve legyenek. Úgy gondolom, erős listát sikerült összeállítanunk, az ambíciónk pedig az, hogy jó eredményt érjünk el a szabadkai városi választásokon. Azt szeretnénk, ha a jövőben a város nem a balkanizálódás útján haladna tovább, hanem Szabadka egy olyan közép-európai város lenne, amilyen mindig is volt az elmúlt évszázadok során. Véleményem szerint jó programmal rendelkezünk. Ezt a programot az elkövetkező hetekben mutatjuk be a polgároknak. Elsősorban a magyar választópolgárok támogatására számítunk, de úgy gondoljuk, hogy a mi programunk jó a szerbeknek, horvátoknak és bunyevácoknak is. Ezért gondoljuk azt, hogy ez egy győztes lista is lehet – nyilatkozta a listavezető.

A dobozok 2560 támogató aláírást tartalmaznak (Fotó: Gergely Árpád)

A dobozok 2560 támogató aláírást tartalmaznak (Fotó: Gergely Árpád)

Pásztor Bálint újságírói kérdésre azt is elmondta, hogy a VMSZ a kampánya során tartja magát a köztársasági válságtörzs és a köztársasági hatóságok járványügyi előírásaihoz és ajánlásaihoz, így a hónap végéig a párt nem tart hagyományos kampányrendezvényeket.

A lista átadása és hitelesítése a városházán (Fotó: Gergely Árpád)

A lista átadása és hitelesítése a városházán (Fotó: Gergely Árpád)

– Reméljük, hogy június elején már adottak lesznek a feltételek a klasszikus értelemben vett kampány lebonyolítására. Nem is feltétlenül baj az, hogy a polgárok a rendkívüli állapot és a mozgást korlátozó intézkedések megszüntetése után nem rögtön politikával, hanem kicsit mással is foglalkozhatnak. Szerintem június elejétől június 18-áig, amikor is megkezdődik a kampánycsend, elegendő idő áll rendelkezésre minden lista számára, hogy bemutassa programját a polgároknak – mondta Pásztor Bálint.

Mint ismeretes, az önkormányzati választásokat a tartományi és a köztársasági választásokkal egy időben, június 21-én tartják meg.

Megalázó helyzet a nyugdíjasok számára

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre a szabadkai nyugdíjas-csomagok ügye is szóba került. Mint ismeretes, a város területén nem minden jogosult kapta meg a neki járó csomagot, valamint, akik megkapták, azok sem az ajánlott értékben kapták meg a csomagokat. Ezzel kapcsolatban Pásztor Bálint a következőket mondta el:

Pásztor Bálint listavezető nyilatkozik a sajtónak (Fotó: Gergely Árpád)

– Nagyon sajnáljuk és fájlaljuk azt, hogy a szabadkai önkormányzati vezetés lebecsülte a szabadkai nyugdíjasokat. A tartományi kormány március 23-án meghozott egy ajánlást, amely az összes tartományi önkormányzatra vonatkozik. Ennek lényege, hogy minden önkormányzat biztosítson 2500 dinár értékben csomagot a 30 ezer dinárnál alacsonyabb nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasok számára. Szabadkán még csak megközelíteni sem sikerült ezt az összeget. Úgy gondolom, megalázó a szabadkai nyugdíjasokra nézve, hogy 600–800 dinár értékű csomagot osztott a polgármester, akkor, amikor Magyarkanizsán, Topolyán, Zentán és számos más önkormányzatban betartották a tartományi kormány ajánlását. Az is megalázó, és aggodalomra ad okot, hogy továbbra is rengetegen jelzik, hogy nem kaptak csomagot – mondta Pásztor Bálint, és arra kért minden szabadkai nyugdíjast, hogy aki jogosult erre a segélyre, de még nem kapott csomagot, jelezze azt a VMSZ-nek.