2024. április 24., szerda

A TSC lányai is a Szuperligában!

A Szerb Labdarúgó-szövetség hosszú vajúdás után a napokban döntést hozott a női ligák ügyében is. A SZLSZ végrehajtó bizottságának május 6-ai határozatában ugyan bajnokot hirdetett a női Szuperligában, az összes többi lényeges kérdésre azonban még jó pár napot kellett várniuk az érintetteknek. Most végleg eldőlt, hogy az I. női liga bajnoka a lazareváci Kolubara lett, a II. ligában pedig a négy csoport listavezetőjét kiáltották ki bajnoknak. Döntés született továbbá arról is, hogy egy idényre kibővítik a Szuperligát és az I. osztályt, így a következő szezonban az élvonalban 10, míg az I. ligában 12 csapat szerepel. A bővítést tehát végleges, a döntés pedig akkor lesz hivatalos, ha a végrehajtó bizottság napokban esedékes újabb ülésén is átmegy a dolog, de jelen állás szerint nincs semmi olyan zavaró körülmény, hogy ez ne történne meg.

Ez a döntés pozitívan érintette a magyarkanizsai női klubot, amely a mostani, csonka bajnokságot az I. ligában 8 győzelemmel, 1 döntetlennel és 1 vereséggel a második helyen zárta. A bővítésnek köszönhetően a TSC együttese a 2020/2021-s idényt már a Szuperligában kezdheti el, ezzel pedig gyakorlatilag tíz év munkája ért be, az egyesületet ugyanis tíz évvel ezelőtt, 2010-ben alapították. A klub Metalmania név alatt 2012-ben kapcsolódott be a szerb női foci vérkeringésébe, és azóta eltelt nyolc év alatt a lányok 103 bajnoki, és 11 kupamérkőzést játszottak. A Tisza menti együttes a 2016/2017-s pontvadászatban bajnoki címet szerzett a II. liga északi csoportjában, majd a csapat az osztályozón aratott siker után feljutott az I. ligába. A kék-fehérek 2017 őszén elhódították a női csapatok számára kiírt Vajdasági Kupát is, miután a döntőben 1:0-ra legyőzték a pancsovai Železničart. A klub színeiben eddig a legtöbb bajnoki mérkőzést, 97-et Balázs Bettina játszotta, megelőzve a 93 meccsig jutó Sóti Rékát, valamint a 90-szer pályára lépő Körmöczi Csillát. Az évek során több névváltoztatáson is átesett klub házi góllövő listáját Balázs Bettina vezeti toronymagasan, a halk szavú támadó 2012 ősze óta 115 gólt szerzett (109-t a bajnokságban és hatot a kupában), a korábbi U19-s válogatott Knežević Milana pedig 38-szor vette be az ellenfelek kapuját.

Tóthfaluban beindultak az edzések

Csaknem két hónapos kényszerszünet után a napokban a tóthfalui Nyers István Akadémián is újra kezdődtek az edzések. A Szerb Labdarúgó-szövetség döntésének, mely szerint a szervezet a március 15-ei állás szerint hirdetett végeredményt az utánpótlás-bajnokságokban is, a kék-feketék U17-s csapata örült a legjobban, Viola Ádámék ugyanis a megszakítás pillanatában nyolc győzelemmel és egy vereséggel listavezetők voltak a Szabadkai Minőségi Serdülőligában, így hivatalosan is ők végeztek az első helyen. Azt egyenlőre még nem tudni, hogy az akadémia serdülői egyenes ágon jutnak-e fel a Vajdasági Ligába, vagy a fiúknak osztályozót kell majd játszaniuk. A topolyai TSC egyik alközpontjának számító akadémián az idén is megszervezik a nyári focitábort, amely egy hétig, június 21-étől június 27-éig tart. A résztvevők a tábor ideje alatt gyakorlati és elméleti képzésben részesülnek, a tábor legjobb játékosa pedig különdíjat kap. Az érdeklődők a 063/166-17-88-as (Kiss Róbert), a 060/319-39-51-es (Rúzsa Iván) és a 069/500-34-54-es (Veselinov Darko) telefonszámokon kaphatnak felvilágosítást.