2024. április 24., szerda

Selejtező közvetlenül Tokió előtt

Három héttel a jövő évi tokiói olimpia kezdése előtt, június 29-e és július 4-e között rendezik meg az ötkarikás játékok férfi kosárlabda-tornájának selejtezőit. A FIBA tájékoztatása szerint a négy, egyenként hatcsapatos viadalt Belgrádban, a kanadai Victoriában, a horvátországi Splitben és a litvániai Kaunasban rendezik. Az olimpia 19 nappal a selejtezősorozat befejezése után, július 23-án kezdődik.
A játékokra eddig a házigazda Japán mellett a tavaly szeptemberi vb-ről hét csapat – Nigéria, az Egyesült Államok, Argentína, Irán, Spanyolország, Franciaország és Ausztrália – jutott ki. A selejtezőkről a 4 tornagyőztes szerez kvótát, a lebonyolítás szerint városonként két hármas csoportot alakítanak ki, majd a csoportgyőztesek mérkőznek meg az olimpiai részvételért.
Szerbia a hazai pálya előnyét élvezheti a FIBA döntése értelmében. A magyar válogatott már a kvalifikáció korábbi fázisában elvérzett.

Belgrád, A csoport: Dominikai Köztársaság, Új-Zéland, Szerbia. B csoport: Olaszország, Puerto Rico, Szenegál. Split, A csoport: Németország, Oroszország, Mexikó. B csoport: Tunézia, Horvátország, Brazília. Kaunas, A csoport: Litvánia, Dél-Korea, Venezuela. B csoport: Lengyelország, Szlovénia, Angola. Victoria, A csoport: Görögország, Kína, Kanada. B csoport: Uruguay, Csehország, Törökország.

NBA

Továbbra sem tisztázódott Kobeék tragédiája

Kiadták az orvosi jelentést arról a januári helikopter-balesetről, amelyben Kobe Bryant, lánya, Gianna, valamint további hét személy vesztette életét. A szakvélemény szerint sem a pilóta, Ara Zobayan, sem a nyolc utas vérében, illetve szervezetében nem találtak alkoholt vagy más kábítószert, a helikopter becsapódása pedig gyakorlatilag azonnal kioltotta mind a 9 személy életét. A gyakorlott pilótaként ismert, Bryanttel gyakran repülő, 50 éves Zobayan közvetlenül a baleset előtt meredeken emelkedett a helikopterrel, és már majdnem áttört a sűrű ködfelhőn, amikor éles balkanyar után zuhanni kezdett. A gép 296 kilométeres óránkénti sebességgel csapódott a földnek. A Nemzeti Utazásbiztonsági Bizottság egyelőre nem tudta megállapítani, pontosan mi okozta a tragédiát, a jelenlegi álláspont szerint a Sikorsky S–76 típusú helikopternek nem volt semmiféle meghibásodása.

„LeBron az NFL legjobbja lett volna”

Az amerikai professzionális amerikaifutball-liga (NFL) történelmének legjobb játékosa lett volna LeBron James, ha a kosárlabda helyett ezt a sportágat választja – jelentette ki a Los Angeles Lakers szupersztárjáról Doc Rivers, a városi rivális Clippers vezetőedzője, a liga egyik legnagyobb tekintélyű szakvezetője. Rivers fia, a jelenleg is aktív játékos Austin beszélgetős műsorában vendégeskedve fejtette ki ezt, elmondva, az NBA-ben, de más sportágaknál sem látott még ilyen sportolót. James a középiskolában a kosárlabda mellett az amerikaifociban is kitűnt, wide receiverként (szélső elkapó) kimagasló tehetségűnek tartották, ám végül az NBA mellett döntött.