2024. április 25., csütörtök

Törölték az idei szezont, spanyol a kispadon

A Szerb Kézilabda-szövetség (RSS) igazgatóbizottságának pénteki ülésén a versenybizottság javaslatára törölték a 2019/2020-as idényt, majd a résztvevők azt is megszavazták, hogy a következő szezontól a férfi Szuperligában az eddigi 14 helyett 16 együttes indulhat majd. A nők legrangosabb hazai bajnokságát is kibővítették, a 2020/2021-es szezonban 12 csapatos lesz a Szuperliga.

Az idei kupadöntőről még nem mondtak le az illetékesek, azt várhatóan egy héttel a következő idény rajtja előtt bonyolítják le.

A RSS közleményében kitér a jelenlegi vezetőség mandátumára is, eszerint a közgyűlés szeptemberig, míg az igazgatóbizottság elnöke október közepéig töltheti be jelenlegi funkcióját.

A pénteki ülésen szavaztak a férfi válogatott új szövetségi kapitányának kinevezéséről is. Eldőlt, hogy a Sasokat ezután Toni Gerona vezeti. Tudom, hogy az utóbbi napokban jó néhány rosszindulatú pletyka és híresztelés napvilágot látott a sajtóban, többek között felvetődött a kérdés is, mit keresne egy külföldi a szerb válogatott élén, hiszen tele az ország kiváló szakemberrel? Egyszerű. A sportág érdekében más nagy kézilabdanemzetek is félretették az ezzel kapcsolatos ellenérzésüket, a németeket izlandi, a lengyeleket német, a macedónokat spanyol szövetségi kapitány vezeti, itt az ideje, hogy mi is máshol keressünk megoldást a problémáinkra. Technikai igazgatónak Ratko Nikolićot javasoltam, aki kiválóan beszél spanyolul, ugyanakkor játszott a válogatottban, ismeri a rendszert, sokat tett a hazai kézilabdáért. Az utánpótlásért a Testnevelési- és sportegyetem professzora, Zoran Valdevita felel majd, az ő szaktudása sem vitatható” – mondta a döntéssel kapcsolatban a szövetség elnöke, Božidar Đurković.

Az 1973-as születésű spanyol szakember egyébként 1999-ben a Barcelona ificsapatánál kezdte edzői pályafutását, 2004 és 2008 között a katalánok első csapatának szakmai stábjában segédkezett, majd 2008-tól 2015-ig a klub utánpótlás-akadémiájának technikai igazgatója volt. Edzőként legnagyobb sikerét Tunézia szövetségi kapitányként érte el, irányítása alatt a válogatott 2018-ban megnyerte az afrikai kontinensbajnokságot. A 2018/2019-es idénytől a francia C’ Chartres vezetőedzője. „Nem jelent problémát összeegyeztetni a kettőt, a franciaországi elfoglaltságaim mellett is elhivatottan koordinálom majd a szerb válogatott munkáját. Elsősorban klubszinten szeretnénk segíteni a játékosoknak, hogy egyesületeiknél kiegyensúlyozott, jó teljesítményt nyújtsanak, így a válogatottal is könnyebb lesz dolgozni. Elsődleges célkitűzés, hogy a nemzeti együttes minden világversenyre kijusson és jobb eredményt érjen el, mint az elmúlt tíz évben” – nyilatkozta kinevezését követően Gerona, hozzátéve, az elmúlt években figyelemmel kísérte Európa legjobb csapatait, az ezekben játszó szerb játékosokat, többükkel dolgozott is együtt, így tisztában van a feladatával. Hangsúlyozta, hogy a nagy nevek mellett felfigyelt már jó néhány tehetséges fiatalra is, akiben hatalmas lehetőség rejlik. Ezeket igyekszik majd kiaknázni megbízatása alatt, remélhetőleg sikerrel.