2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS

Merre tovább, Froome?

A Cyclingnews szakportál összeállítást készített arról, hogy csapatváltás esetén hol folytathatja pályafutását Chris Froome, napjaink legsikeresebb háromhetes-menője, miután a rengeteg erős emberrel telerakott Ineos csapatnál az utóbbi hetekben felerősödtek a csapatkapitány személyét firtató dilemmák. A Cyclingnews megerősítette az egyébként is egyre erősebb pletykákat, miszerint Froome-váltás esetén a Bahrain-McLaren sorában köthet ki. Fontos érvnek számít, hogy Rod Ellingworth csapatvezető már korábban is tett jelzést, szívesen lát olyan bringásokat, akikkel korábban együtt dolgozott. Emellett a Bahrain-McLarennél jelenleg a spanyol Mikel Landát leszámítva nincs igazán fajsúlyos Grand Tour-menő, miközben elsőrangú segítők szerepelhetnek egy esetleges Tour de France-sorban. A Cyclingnews szerint eséllyel pályázhat még Froome-ra az Israel Start-Up Nation, az NTT Pro Cycling, a Movistar, valamint az Ineosos folytatásra is van kilátás.

Antitest-ellenőrzés a belgáknál

A belga Lotto Soudal több tagját is letesztelték koronavírus-ellenes antitestekre. A csapatorvos, Jens de Decker csapatorvos elmondása szerint muszáj volt tudniuk, versenyzőikben jelen volt-e a vírus, ezáltal kialakultak-e bennük antitestek. Ha a versenyzőink kapcsolatba kerültek a vírussal, és antitesteket termeltek, tudnunk kell róla. Még nincs száz százalékig bizonyítva, de ezeknek az antitesteknek hatásuk van a szívműködésre. A kerékpárosaink professzionális sportolók, akik magas szinten igénybe veszik a testüket, ezért el kell kerülnünk mindenféle kockázatot – fogalmazott de Decker, aki azt is elárulta, becslések szerint a belga lakosság 6 százalékában jelen vannak az antitestek, ami a 28 fős csapatuk esetében két embert jelenthet.

HEGYIKERÉKPÁR

Új helyszín, halasztás

A járványra való tekintettel új helyszínen és időpontban kerül sor az idén a hegyikerékpárosok (mountain bike) németországi világbajnokságára – jelentette be a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI). A vb-nek eredetileg Albstadt adott volna otthont június 26-ától 28-áig, ezt a viadalt azonban törölték. Így az ausztriai Leogangban most az összes – közte az olimpiai – versenyszám, a cross-country megrendezésre kerül, október 5-e és 11-e között.
Az UCI ismertette a világkupa menetrendjét is, amely szeptember első hétvégéjén kezdődik Svájcban, és november elsején zárul Portugáliában.
A közlemény kitért az ötkarikás kvalifikációs időszak kitolására is. Eszerint a BMX tömegrajtos számában, szabadstílusú BMX-ben és hegyi
kerékpárban is a világkupa két-két, később kijelölendő jövő évi versenyhétvégéjének pontjait adják majd hozzá az idén március 3-ai világranglistához, ez alapján lehet majd kvótát szerezni.
Magyarország jelenleg mindkét nemben tokiói indulási jogot érő helyen áll hegyi
kerékpárban: a nők 20., a férfiak pedig a 21. helyen állnak az ötkarikás kvótaszerző rangsorban, a listák első 21 nemzete jut kvótához.