2024. március 28., csütörtök

Fonalfigurák világában

A horgolt állatkák és babák minden gyerek tetszését elnyerik

Csak ámulunk és bámulunk, amikor meglátunk egy-egy horgolt nyuszit, cicát, kutyát, vagy éppen Jerry egér hű mása kacsingat ránk. Az az első gondolatunk, hogy magunknak is szeretnénk egy ilyent, nem baj, ha már felnőttünk. Különösen a gyerekek vannak így ezzel, azonnal egy tucatot szeretnének belőlük, mert olyan szépek, hogy válogatni is nehéz közülük.

Egyre többen igyekeznek maguknak olyan munkát találni, amelyet otthon, akár gyermek mellett is lehet végezni, pénzt is hoz a konyhára és élvezet is van benne. A Zentán élő Hajagos Beáta mindezt a horgolt figurák készítésében találta meg.

Kitől tanultál meg horgolni, és hogyan fordultál az amigurumi figurák felé?

– Csantavéri vagyok, és odahaza a nagymamámtól tanultam meg horgolni. Lányként csipkéket, táskákat horgoltam, először csak magamnak, aztán másoknak is. Mindig találtam valamilyen alkalmat, amelyre készíthettem magamnak valami újat, ez nagyon jó érzés volt. Az amigurumi figurákkal akkor találkoztam először, amikor már odahaza is elérhető volt a világháló, és nézelődni lehetett az interneten. Ez a japán eredetű technika első pillantásra megtetszett nekem, és csináltam is egy kis kutyust, meg még pár kisebb figurát, de aztán háttérbe szorult a kézimunka. Csantavéren a családunk fotós üzletében dolgoztam, aztán adminisztrációs munkát is végeztem, majd négy évvel ezelőtt, a kisfiunk születése előtt Zentára költöztem a páromhoz, és akkor egy hosszabb alkotói szünet következett. Élveztem, hogy itthon lehetek Marci fiunkkal, de aztán, amikor két éves lett, akkor már szerettem volna hozzátenni a családi költségvetéshez úgy, hogy ne kelljen tőle hosszú időre elszakadnom. Horgolni mindig is tudtam, és így jó ötletnek tűnt ebbe belevágni. A horgolt játékok új kihívást jelentettetek és jelentenek a mai napig is.

Hozzá nem értő személynek nagyon komplikáltnak tűnik egy-egy figura elkészítése. Fejből dolgozol vagy minta alapján haladsz?

– Mintáról horgolok, az interneten rengeteg van belőle. Főleg angol nyelvű oldalakat, blogokat látogatok, és keresem az újdonságokat vagy éppen azt, amit tőlem is kérnek. A különleges mintákért leginkább fizetni kell, de azért sok ingyenes is található. Egy minta kidolgozása időigényes feladat, ezért abszolút érthető, hogy pénzt kérnek érte. Én sok mintát vettem már, de sok ingyeneset is letöltöttem. Az utóbbi két évben annyi figurát kötöttem, hogy komoly gyakorlatot szereztem, úgyhogy én is tudok mintát készíteni, de mindig egyszerűbb, már meglévő alapján dolgozni. Nagyon büszke vagyok arra, hogy egy traktor és hozzá tartozó pótkocsi mintáját leírtam, feltettem a világhálóra, és volt olyan, aki fizetett érte. Persze ez elenyésző pénz volt, számomra inkább eszmei értéke volt, és bizonyítéka annak, hogy meg tudtam csinálni. Ezen kívül is sok mintát készítettem saját használatra, és azokat folyamatosan használom. Tudom, mikor milyen technikát kell alkalmazni, hogyan kell kört, ellipszist, lábakat, kezeket készíteni, hol kell elkezdeni fogyasztani vagy szaporítani a szemeket ahhoz, hogy a kívánt figura megszülessen. Ha meg nem jól számolom ki a dolgokat, akkor bizony vissza kell fejteni, ez a fájdalmasabb lépés, mert fél óra horgolást három perc alatt ki lehet fejteni.

Nagyon masszív figurákat készítesz. Milyen fonallal dolgozol és mivel tömöd ki őket?

– Pamutfonalat használok, de legutóbb mikrofiberes fonalból kértek egy állatkát, és azt is elkészítettem. A pamutot nagyon szeretem, mert nem nyúlik, tartós és rengeteg színben kapható itt Szerbiában is. A figurákat már horgolás közben elkezdem tömni, ahogy elkészül mondjuk egy egérke hasának a fele vagy a lába, azt már meg is tömöm és csak utána folytatom a horgolást, mert a kis részeket aztán nem érném el. A töméshez párnába való szilikonos pelyhet használok, ami nagyon jól tömöríthető. A figura készítésénél az is nagyon fontos, hogy hogyan varrjuk össze a részeit, tehát varrni is tudni kell, sőt hímezni is. Sokszor a varrás szinte ugyanannyi időt elvesz, mint a horgolás. Utólag mindig van varrni való a szemnél, a szájnál, néha a kezeket vagy a lábakat kell hozzávarrni, vagy épp a díszítőelemeket. Nagyon sok fantázia kell hozzájuk, és valószínűleg pont ezért élvezem nagyon az elkészítésüket.

Hány óra alatt készül el egy figura, és mikor van időd dolgozni kisgyerek mellett?

– Ez modelltől függ, de átlagban 8–10 órát vesz igénybe. Ha Marci délelőtt óvodában van, akkor sokszor kihasználom az időt horgolásra, de leginkább éjjel alkotok. Kilenckor nekifogok, és hajnali két-három óráig horgolok, de ha a körmömre ég a munka, akkor akár reggelig is. Ahhoz, hogy a rendeléseknek eleget tudjak tenni, és időre elkészüljek velük, elengedhetetlen a nagyszülők és a párom támogatása, hiszen nélkülük ezt nem lehetne megvalósítani. Karácsony és húsvét előtt nagyobb a kereslet, akkor hajtás van, de év közben is mindig van munkám, hiszen születésnapra, keresztelőre, babalátogatóba is visznek ilyen ajándékot, sőt még lánykérésre is horgoltam figurát. Szinte csak rendelésre dolgozom. A kuncsaft megmondja, mit szeretne, mi az elképzelése, én meg megvalósítom. Szóval rengeteg ötletet kapok a vásárlóktól, de a világhírű tervezők is inspirálnak, az ő alkotásaik segítenek eldönteni, hogy hova kerüljön egy-egy részlet, vagy melyik változat a jobb. Az apró részletek, kis kiegészítők nagyon fel tudják dobni a játékokat. Imádom, amikor valami újat kell csinálni. Pár alkalommal megtörtént, hogy kinéztem valamit az interneten, hogy azt egyszer majd valamikor meg kellene csinálni, erre kapok egy levelet, vagyis egy megrendelést ugyanazzal a figurával.

Honnan érkeznek a megrendeléseid?

– Főleg a környékből és az első kuncsaftjaim természetesen csantavériek voltak. Horgoltam már Adára, Szabadkára, Oromra és rengeteget Zentára, de jutott már el munkám Magyarországra, Angliába és Németországba is. Leginkább a Facebook-oldalamon jelentkeznek a megrendelők, ahol Bettibetti néven találnak meg. Oda mindig feltöltöm a készülő figurákat, és az elkészülteket is, sokan azok közül választanak, vagy azok alapján kérnek változtatást. Leginkább kisgyerekeknek viszik őket ajándékba, ezért kedveltek az aktuális rajzfilmfigurák, valamint a babák és az angyalkák is. Nagyon jó érzés aztán, amikor visszajelzést kapok arról, hogy a kisgyerek mennyire megörült az ajándéknak. Sokszor még videót is küldenek arról, hogyan reagált rá, és ezek feltöltenek. Természetesen a pénz is motivál, hiszen pénzért dolgozom, azért, hogy hozzátegyek a keresetünkhöz, de ebben a munkában elengedhetetlen a lelkesedés, a rajongás. Mindig tervezem, hogy majd készülök kirakodóvásárokra, vásárokra, de leginkább elmarad, mert a rendelések mellett nem jut idő előre dolgozni. Tavaly sikerült eljutni a Malomfesztiválra, és nagyon nagy élmény volt, a fesztiválozóknál sikert arattak a figuráim, ami újabb lendületet adott a munkához.

Neked melyek a kedvenc figuráid?

– Azt hiszem mind vagy éppen az, amelyiket készítem. Nagyon szeretem azt a traktort, amelyet én terveztem, egy régi zöld sárkányt, azt a kismajmot, amit a kisfiamnak horgoltam, míg a pocakomban volt, a Bogyó és Babóca figurákat, a kutyusokat, a cicákat és Jerry egeret.

Mennyire veszi igénybe a kezet a horgolás?

– A csukló rengeteget mozog, és az nagyon elfárad, de ha sokat dolgozom egyhuzamban, akkor a vállam és a hátam is megfájdul. Ez alatt a két év alatt egyszer fordult elő, hogy annyira megerőltettem magam, hogy két hétig fájt a csuklóm, és akkor néhány rendelést  le kellett mondanom. Később aztán megcsináltam őket, de akkor pihentetnem kellett.