2024. április 25., csütörtök

Bezár Amszterdam legrégibb hangszerboltja

A járvánnyal kapcsolatos pénzügyi nehézségek tettek pontot az 1842 óta működő üzlet történetének végére

A Hampe & Berkel, mely a holland főváros legrégebben működő, klasszikus hangszereket és zenei kellékeket árusító hangszerboltja tulajdonosának döntéséről a The Violin Channel számolt be.

– „178 évnyi zene után megtartjuk az első és egyetlen kiárusításunkat... találkozzunk egymással, egyenként... zenéljetek továbbra is, de mindenekelőtt, vigyázzatok magatokra” – üzente a tulajdonos. A legendás üzletben 1842 óta lehetett húrokat, kottákat és hangszereket vásárolni. A következő három-négy hónapban a teljes raktárkészletet kiárusítják. A bolt már korábban is nehézségekkel küzdött. A tervek szerint 2021. március 1-jén fejezte volna be a működését, azonban a koronavírussal kapcsolatos pénzügyi nehézségek meggyorsították ezt a folyamatot.

Honlapjuknak a Hampe & Berkel történetét bemutató szövege szerint már az 1600-as évek közepe óta hangszerkészítő műhely működött az épületben. A londoni születésű Richard Haka édesapja még sétapálcákat készített, fia a hangszerkészítésben szerzett magának hírnevet. Furulyák, fagottok és oboák kerültek ki a kezei közül. Az üzletet az 1600-as évek végén az unokatestvére vette át, aki megtartotta az üzlet profilját.

A mostani céget Wilhelm Hampe hegedűkészítő alapította 1842-ben és eleinte csak húros hangszereket lehetett kapni nála, később azonban bővítette a kínálatot fúvós, billentyűs és ütőhangszerekkel.

Az alapanyagokat uszályon szállították a ház ajtajához, a kész termékeket az emeleten tekinthették meg a vásárlók, a műhely pedig a padlásszobában működött, ahol 16 négyzetméteren dolgozott három ember.

Exportálta is a termékeit. Az Antilláktól Belgiumon és Németországon át Franciaországba és Olaszországba is szállított hangszereket vagy azok tartozékait. Victor-Charles Mahillon belga zenész például rendszeres vevője volt a cégnek.

Állítólag Wilhelm Hampe hozta be először a szaxofonokat Hollandiába.

A legenda szerint ehhez Adolph Saxnak komolyan latba kellett vetnie a meggyőzőerejét, a kettejük közti levelezés azonban sajnos elveszett. A cég királyi beszállítói rangra emelkedett az 1880-as évek végén, miután engedélyt kaptak, hogy elkészítsenek egy csellót III. Vilmos holland királynak.

A hangszerüzletet és a műhelyt az alapítótulajdonos halála után özvegye vitte tovább, de ezt követően is a családban maradt a cég. 1974-ben alkalmazták az akkor 21 éves Tom van Berkelt, aki 1992-ben vette át az üzletet a családtól. Jelenleg Siard de Jonggal együtt vezették az üzletet, de mellette mindketten aktív muzsikusok.