2024. március 28., csütörtök

Kultúránkban egyek vagyunk

Augusztus 20-án lesz a Vidnyászky Attila rendezésében megszülető Bánk bán díszbemutatója

Augusztus 20-án megtartják a rendezésében megszülető Bánk bán-produkció magyarországi díszbemutatóját a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az előadást ezt követően számos magyarországi, határon túli és nemzetközi helyszínen szeretnék színpadra állítani.

A Kossuth- és Jászai-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében megszülető Bánk bán-produkciónak a csíksomlyói nyeregben lett volna az erdélyi díszbemutatója augusztus 9-én, de az erdélyi területen egyelőre augusztus 31-ig lesznek érvényben a korlátozások, így a szervezők 2021-re halasztották az előadást. A magyarországi díszbemutatót pedig az eredeti terveknek megfelelően, azaz augusztus 20-án tartják a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az előadást ezt követően  számos hazai, határon túli és nemzetközi helyszínen szeretnék színpadra állítani.

Dr. Vadász Dániel, a Coopera alapító producere a következőket mondta:„Az új előadással a nemzeti összetartozás éve előtt szeretnénk tisztelegni, és úgy érezzük, a jelen fényében az emlékév ideája még erőteljesebb. Természetesen csalódottak vagyunk, hogy a csíksomlyói előadás idén nem valósul meg, de az emberekben lévő érthető félelem miatt talán ez nem is lett volna az igazi. 2021-ben valódi ünnep lehet majd. Viszont örömmel tölt el, hogy az államalapítás ünnepén, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon bemutathatjuk a produkciót. Az első előadások egyike lesz a hosszú csend után, és ennek van egy erőteljes varázsa.”

A budapesti bemutatón színpadra lép majd a Liszt-díjas Molnár Levente, Mester Viktória, Fischl Mónika, a Kossuth-díjas Kálmándy Mihály, a Kossuth-díjas Kováts Kolos, Boncsér Gergely, Bakonyi Marcell és Kendi Lajos is. Közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera Zenekara, Kórusa és Balettkara, az est karmestere a Liszt-díjas Kesselyák Gergely.

Molnár Levente egyben a hároméves előadássorozat művészeti vezetője is, és a produkcióval kapcsolatban azt mondta, „a magyar nemzethez tartozóként, benne erdélyiként úgy érzem, hogy soha nem volt ennyire időszerű megmutatni azt, hogy kultúránkban egyek vagyunk. Ez az előadás bizonyosságot adhat arra, hogy van közös jövőnk is. Bánkot ezzel a velem született érzéssel énekelni megtisztelő kötelesség.”

A produkciónak, amelynek közreműködői, alkotói és létrehozói között a történelmi Magyarország minden régiója képviselteti magát, az ország legnagyobb szabadtéri színháza ad helyszínt. Bán Teodóra, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad ügyvezető és művészeti igazgatója elmondta, „örülök, hogy befogadhatjuk a Coopera Bánk bán-előadását augusztus 20-án az újranyíló Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Minden évben fontos volt számomra együtt és méltó módon megünnepelni államalapítónk, Szent István király emlékét. Az idén aktuálisan és kiemelt jelentőséggel bír Erkel Ferenc nemzeti operájának színrevitele. A margitszigeti nyári színház a Bánk bán-opera idillikus környezete, mely – csatlakozva a Szent István napi rendezvényekhez – méltó élménnyel kívánja emelni az ünnep jelentőségét.

A nyári színházi szezon missziója, hogy minőségi kultúrával töltse meg a kőszínházi évadok közti szünetet, most a szokásosnál nagyobb űrt kell betöltenünk" – nyilatkozta Bán Teodóra, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad ügyvezető és művészeti igazgatója.

A margitszigeti díszbemutató után az előadást színpadra állítják a létrehozószínházakban, így a debreceni Csokonai Színházban, a Győri Nemzeti Színházban és a Miskolci Nemzeti Színházban is, valamint – többek között – olyan magyarországi és határon túli helyszíneken, mint a kaposvári Csiky Gergely Színház, a Kolozsvári Magyar Opera és a Nemzeti Színház.