2024. április 20., szombat
PÁLYAVÁLASZTÁSI AJÁNLÓ

Nővérek és fogászati asszisztensek

A szabadkai Egészségügyi Középiskolában két magyar tannyelvű első osztályt indítanak

A szabadkai Egészségügyi Középiskolának jelenleg 24 osztály működik, amelyekben összesen 617 tanuló jár. Az oktatás három tannyelven, szerb, magyar és horvát nyelven folyik. A következő tanévtől hatvan elsős diák tanulhat magyar nyelven az intézményben. A részletekről Tatjana Tot Karakaš igazgatónővel beszélgettünk.

– A következő tanévben hét osztályt nyitunk. Ebből kettőt egészségügyi nővér – technikus szakon, szerb nyelven, egyet pedig magyar nyelven. Ezenkívül a fogászati asszisztens osztályunkat magyar nyelven fogjuk elindítani. Lesz a nőgyógyászati – szülészeti nővér/technikus szakot szerb nyelven, a gyógytornász technikus szakot pedig horvát nyelven hirdettük meg. A felsoroltak mind négyéves szakok, és mindegyik osztályba 30 tanulót várunk. Az egyetlen hároméves szakunk a női-férfi fodrász lesz 15-15 tanulóval szerb nyelven. Összesen 210 férőhelyre lehet pályázni. Úgy gondoljuk, hogy ezek jó és népszerű szakok. Ezek közül a legvonzóbb a gyógytornász technikusi szak, amelyet az idén horvát nyelven indítunk el. Ez nem jelenti azt, csak azok jelentkezhetnek, akik horvát tannyelvű általános iskolába jártak. A többieket is várjuk – emelte ki az igazgatónő.

Az intézményben jól felszerelt tantermekben tölthetik a gyakorlati oktatást a diákok, például az ápolástan-szaktanteremben és a gyógyszerészeti kabinetben. A fizika- és a kémiai órákat is külön tantermekben tartják.

– Tervezzük, hogy két új ápolástan-szaktanteremmel bővítjük az épületet. Az erre vonatkozó projektum elkészült, még várjuk a szükséges pénzeszközöket. Szeretnénk védőkerítéssel körbevenni az iskola épületét. Jó lenne, ha új számítógépek kerülnének az informatikaterembe. Az ezekre vonatkozó projektumok is elkészültek – mondta Tatjana Tot Karakaš.

Аzt is megtudhattuk tőle, hogy figyelemmel kísérik egykori diákjaik sorsát. Vannak köztük olyanok, akik a középiskola elvégzése után rögtön munkába állnak, mások a továbbtanulás mellet döntenek. Az Egészségügyi Középiskola tanári karában is vannak egykori diákok, akik szívesen dolgoznak egykori iskolájukban. Természetesen akadnak olyan végzősök is, akik teljesen más irányban folytatják a pályájukat. Van olyan öregdiákjuk, akiből színész, ügyvéd vagy közgazdász lett. Az igazgatónő felhívta a figyelmet, hogy az egykori diákok a medsu@medicinskasu.edu.rs e-mail-címen jelentkezhetnek az intézmény alumni portáljára.