2024. április 20., szombat

A jövő kalandja rátok vár!

Továbbtanulási ajánlólevél első kézből

Középiskolai tanulmányaimat a Nagybecskereki Gimnázium padjait koptatva végeztem el. A négy év után egyértelmű volt számomra a továbbtanulás. Rájöttem, hogy melyik az a szakterület, ahol látom magam a jövőben. 2019 nyarán nagy örömmel iratkoztam be az újvidéki Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv és Irodalom Szakára. Kíváncsian vágtam bele életem egyik újabb fejezetébe. Az egyetemi felvételire való felkészülés volt a legelső kihívás, amelynek eleget kellett tennem. Ettől kezdve az egyetemi élet számtalan lehetőséget magában rejtő titkai foglalkoztattak, beleértve a továbbtanulást és egyéni fejlődésünket. A leendő hallgatók figyelmére számítva, szót ejtek a Magyar Tanszék programjairól, a felvételire való felkészülésről, végül pedig az Európa Kollégium mindennapjairól.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Mi, irodalmárok, anyanyelvünket tanulmányozva mindent megteszünk annak érdekében, hogy megőrízzük és ápoljuk a nyelvet. A tanszék elsőéves hallgatójaként óráink többsége a szemináriumi könyvtárban zajlik, valamint itt található Vajdaság legnagyobb hungarológiai gyűjteménye is. Ez az a hely, mely állandóan olvasásra inspirál bennünket. Szerencsére van miből válogatnunk. Tehetségünket különféle programokon, versenyeken mutathatjuk be és fejleszthetjük egyaránt. A Vajdasági Magyar Tudományos Diákkonferencia is az egyike azon lehetőségeknek, amely művészi énünket helyezi előtérbe. A jó közérzet megtartásának érdekében évek óta megszervezik a Kontaktzóna műsorsorozatot, ilyen alkalmakkor híres írók, költők társaságában tölthetünk el egy napot.

Mindig is itthon, Újvidéken szerettem volna folytatni tanulmányaimat, ez a város jelentette számomra a nagyvárosi, önálló életet. Álmodozásomnak eleget kellett tennem. Mindent a felvételire való felkészülés előzött meg, a tanszék felkészítő órái mellett a sikeres felvételit, a jó légkört, melyben élhetek, a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetem. Az MNT a felvételire való felkészülést az előző évekhez hasonlóan az idén is a Breki portálon szervezte meg. A leendő hallgatók tizennégy tantárgy közül választhattak kettőt, attól függően, hogy milyen tantárgyból felvételiznek majd az általuk kiválasztott karon. Ezt követően, jelenleg is, a felkészítő tanárok a felvételiző tudásszintjéhez mérten küldik a tananyagot. A felkészítő számomra mindenképp kiváló lehetőség volt. A rendszeres készülés mellett olyan rendszer alakult ki, amelyet követni tudtam. Ezáltal minden témakört felelevenítve, sikerült sikeresen megírnom a felvételit.
Az Európa Kollégium Egyetemista Központ 2015 óta biztosít otthont a magyar anyanyelvű hallgatók számára. A hely, ahol a tanulás mellett rengeteg élményben lehet részünk. A jólétünket különféle szakkörök, közéleti estek és színházlátogatás keretében élvezhetjük. A szabadidőm jelentős részét képezi a néptánc, valamint a könyvbarát szakkör, ahol a Nincs időm olvasni kihívásban veszek részt, havi egy könyv elolvasásával, előre megbeszélt témában. A rendszeres mozgásnak eleget téve néptánccsoportunk heti két alkalommal tart próbát a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ nagyszínpadán. A kemény munka a próbákon mindig meghozza a gyümölcsét, ugyanis visszatérő fellépői vagyunk a Gyöngyösbokréta rendezvénynek is. A kollégium dísztermében közéleti estek alkalmával jelentős előadások kerülnek megrendezésre. Nemrégiben a szabadkai Műszaki Szakfőiskola tanára látogatott el a kollégiumba és tartott előadást a mesterséges intelligenciáról, figyelmesen hallgattuk beszámolóját. Egyesek szívét Csajkovszkij Diótörő balettje dobogtatta meg, az előadást az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban láthattuk.

Jó érzéssel tölt el, hogy tovább tanulhatok és olyan közegben élhetünk mi fiatalok, amelyben számtalan lehetőség adódik az oktatás terén úgy, hogy emellett művészi énünk sem szorul háttérbe. Úgy gondolom, jó választás volt élni az egyetemet megelőző, illetve pillanatnyi lehetőségekkel, hisz ezek azok a programok, rendezvények, melyek egyrészt a szórakozás érdekében, másrészt azért születnek, hogy készségeink fejlesztésében segítsenek bennünket. Kedves leendő egyetemisták, biztosan tudjátok már, hogy melyik felsőoktatási intézmény lesz számotokra a befutó és bátran készültök a felvételire. Kívánom, hogy sikeresen teljen el számotokra az elkövetkezendő időszak. Szurkolok nektek, hajrá! Ne feledjétek, a jövő kalandja rátok vár!

Nyitókép: Fotó: Ótos András