2024. április 19., péntek

Vissza a megszokott mederbe

A topolyai Komgrad ismét a régi munkarend szerint végzi a feladatait – Hétfőn kezdődik a lomtalanítási akció

A rendkívüli állapot jelentősen rányomta bélyegét a topolyai Komgrad Kommunális Közvállalat munkamenetére is. Voltak kötelezettségeik, amiket kénytelenek voltak háttérbe szorítani, és szembesültek olyanokkal, amikkel korábban nem foglalkoztak. Domány Dudás Dianától, a Komgrad igazgatónőjétől megtudtuk, hogy embertpróbáló időszakon vannak túl, de úgy érzi, helyt álltak valamennyi feladatkörben.

Domány Dudás Diana

Domány Dudás Diana

– Az elmúlt időszakban a rendkívüli állapot szabályai határozták meg a tevékenységeink menetét, a közvállalat feladatkörének napi prioritásait. Természetesen a munkákkal nem álltunk le, viszont egyes dolgok háttérbe szorultak, amiket a napokban, immár a normalizálódás időszakában próbálunk bepótolni. A Komgrad munkavégzésének a sikere a rendszerességen múlik, és ez hatványozottan jellemző például a fűkaszálásra, a szemételvitelre vagy például a tereinket díszítő virágok kiültetésére, gondozására. Ezért rendkívül megerőltető valamennyi lemaradásunkat behozni – hangsúlyozta a Komgrad igazatónője, aki szólt néhány szót a mögöttünk hagyott időszakról is.

– A napi rutinunk mellett a község által Topolyára és néhány faluba szánt fertőtlenítőszerek bekeverése, valamint a háztartásokba való eljuttatása volt a feladatunk, s ebben a helyi közösségek is a segítségünkre voltak. A községi válságtörzs utasításai alapján végeztük és végezzük napjainkban is a közterek, tömbházak, intézmények külső fertőtlenítését – mondta az igazgatónő, aki azt is hangsúlyozta, hogy kezdenek visszaállni a régi kerékvágásba. Majd felhívta a lakosság figyelmét, hogy kis módosításokkal ugyan, de ismét működik a közvállalat pénztár- és ügyfélfogadó szolgálata.

– A rendkívüli helyzet előtti, a már megszokott munkarendben üzemel a Komgrad ügyfélfogadása, illetve pénztára. Arra kérjük a polgárokat, hogy a továbbiakban is tartsák be az egészségügyi biztonsági előírásokat. Ez azt jelenti, hogy a legalább másfél méteres távolságot tiszteletben tartva várakozzanak arra, hogy megejthessék a számlák befizetését, munkanapokon 14 óráig – tudtuk meg Domány Dudás Dianától, aki bejelentette, hogy a jövő héten kezdik a tavaszi lomtalanítási akciót.

Virágokkal ültetik be Topolya központját a Komgrad munkásai

Virágokkal ültetik be Topolya központját a Komgrad munkásai

- A szemétszállítási szolgálatunk ezen a héten áttért a nyári munkarendre, ami reggel 6 órakor kezdődik, és 14 óráig tart. Az előttünk álló héten bonyolítjuk le a tavaszi lomtalanítási akciót, melynek keretében a korábbi évek gyakorlatával összhangban a város különböző pontjaira kihelyezzük a konténereket, melyekbe a polgárok minden, a tavaszi nagytakarítás után keletkezett szemetet, törmeléket, nagyobb tárgyakat, bútorzatot is behelyezhetnek. Azt tapasztaljuk, hogy ez népszerű akció a topolyaiak körében – mondta el az igazgatónő, aki arról is szót ejtett, hogy elindult a korábbi években is sikerrel lebonyolított közmunkaprogram, melyhez a községi önkormányzat biztosítja a hátteret.

– A munkások közreműködésével ezekben a napokban kaszálunk, várost szépítünk. Folyamatban van a virágültetés a város különböző helyszínein, amit a topolyai helyi közösség támogatásával szervezünk meg immár többedik alkalommal. Az idén újdonság, hogy a Felvonulás téren lévő villanypóznákra is ültetünk egynyári virágokat. Hetekkel ezelőtt a városunkba betérőket köszöntő, új üdvözlőtáblákat helyeztünk ki a közutak mentén, a Zentai úti körforgalmonál pedig egy szélmalommakettet, amely valójában Topolya jelképe is – tudtuk meg Domány Dudás Dianától, aki szót ejtett arról is, hogy az idei tanévben elmarad a Komgrad nagy népszerűségnek örvendő rajzpályázata.

– Ebben az időszakban szoktuk kihirdetni a tematikus rajzpályázatunk nyerteseit, a befutó munkák elsősorban a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatosak. Az ismert körülmények miatt az idén azonban ez másként alakult, de remélhetőleg nem marad el. Őszre tervezzük folytatni ezt a pályázatot, és az a célunk, hogy a munkába bevonjuk a középiskolásokat is – zárta mondanivalóját a topolyai Komgrad igazgatónője.