2024. április 18., csütörtök

Szabadkaiak a szabadban

A hétvégén sokan kirándultak Palicsra – az állatkertnek is sok látogatója volt
Sok látogatója volt az állatkertnek

Nemrég megszűnt a kijárási tilalom, és az élet kezd visszatérni a régi kerékvágásba. A szombati nap Szabadkán sokaknak, a hétköznapokhoz hasonlóan, dolgosan telt. Akik jobban ráértek, a hétvégi bevásárlást végezték el. A piacokra is lassan visszatérnek a vásárlók. A Tejpiacon a vevők kedvükre válogathattak a hústermékekből és a zöldségfélékből, a sláger pedig most is a földieper volt. A standok közt sétálva érezni lehetett a gyümölcs édes illatát. A magyarországi termékekből továbbra is a megszokottnál szegényesebb a kínálat, hiszen a határátlépéshez még mindig meghatározott, szigorított feltételeknek szükséges megfelelni. A vész még nem múlt el teljesen, erre az egyik standon ötven dinárért vásárolható színes védőmaszkok kínálata is emlékeztetett.
A hétvégét többnyire húsz fok körüli, enyhén felhős, kellemes szélcsendes idő jellemezte, a város központjában mégsem tartózkodtak túl sokan, és a kávézók teraszai sem népesedtek be. Szombaton folytatódtak az új szökőkút munkálatai, így a közelében nagyobb volt a hangzavar, de akiket ez nem bosszantott, azok kiültek a térre és figyelték az építkezést. A kék szökőkút ismét működik, mások inkább ott lazítottak. Az intézkedések enyhítéséhez tartozik az a rendelet is, miszerint immár ötven személy jelenlétében lehet esküvőt tartani a városházán. Szinte bevett szokássá vált, hogy ezek után a párok és a vendégek a kék szökőkútnál fényképezkednek, és erre ismét láthattunk példát.
Nem lehetett tehát sok emberrel találkozni a városban, Palicson viszont annál inkább. Az autóbuszok rendszeresen közlekednek, de szigorú óvintézkedésekkel, de egy dupla ülésen csak egy személy ülhet. A korábbihoz képest most sokkal kevesebben utaznak az autóbuszokban, az emberek főleg gépkocsikkal járnak ki Palicsra, de szép számban akadnak, akik gyalogolnak, futnak, kerékpároznak, a fiatalabbak pedig görkorcsolyáznak. Szombaton megteltek a tó közelében lévő parkolóhelyek, és nem csupán szabadkai, hanem környékbeli regisztrációs autókkal, de sok volt az újvidéki és a belgrádi rendszámtáblás is. Sokan sétáltak a tó partján, fagyiztak, vattacukrot ettek, beszélgettek a padokon ülve, a felnőttek és gyerekek a játszótéren fociztak.

Sokan a tóparton kapcsolódtak ki

Sokan a tóparton kapcsolódtak ki


A hónap elején megnyílt ismét az állatkert. A járvány miatt sajnos nem dolgozhattak a majális idején, ami nagy kiesésnek számít, hiszen ilyenkor rengeteg a látogató. A kirándulásra, kikapcsolódásra ideálisnak mondható időjárás viszont ezen a hétvégén az állatkertbe is kicsábította az embereket, a családokat. A pénztáron megtudhattuk, hogy sok volt a látogatójuk, aminek nagyon örülnek. A palicsi állatkert gyönyörű, csupa zöld, a növényeken pihentetni lehet a képernyők előtt megfáradt szemeket. Ottjártunkkor, akárcsak az emberek, az állatok is nagyon lazák voltak, heverészett a hiéna, teljes hosszában elnyúlt a párduc, és nagyokat ásított az oroszlán. Más állatok jobban felélénkültek, a medve pont úgy szemügyre vette az embereket, mint azok őt, játékos formájukat hozták a majmok, a hím pávák pedig mintha abban versenyeztek volna, hogy melyiküknek pazarabb a farktolla.
Este az élet visszatért a városba, az éjszaka pedig inkább a fiataloké. A klubok és kávézók szintén csak az óvintézkedések betartásával működhetnek. Koncertek még nincsenek, esetleg csak néhány helyen szólóban vagy duóban kisebb akusztikus zenélések. Egy klubtulajdonos azt mesélte, hogy nagyon furcsa számukra ez a helyzet. Eddig – tudva azt, hogy a fiatalok rengeteg időt töltenek a számítógép előtt, és ez az elmagányosodáshoz vezethet – arra törekedtek, hogy olyan programokat szervezzenek, amelyekkel közelebb hozzák őket egymáshoz, ezáltal serkentve az élő kommunikációt. Most viszont, ezzel ellentétben, a távolságtartásra kell ügyelniük.