2024. április 23., kedd

Az embereket segítették

A gunarasi helyi közösség területén is hatékonyan dolgozott a Vigyázzunk egymásra! csoport – Segítségnyújtás az informálástól a szekrényszállításig

A gunarasi helyi közösség területén a helyi Vigyázzunk egymásra! csoport a helyi közösség válságstábjával karöltve sietett a polgárok segítségére a rendkívüli állapot ideje alatt. Az emberek ebben a magyar közösségben is fontosnak tartották, hogy segítsenek egymásnak – számolt be lapunknak Kovács Viktor, a Vigyázzunk egymásra – Gunaras csoport koordinátora.

A csoport önkéntesei átadják a csomagot a kisnyugdíjasoknak

A csoport önkéntesei átadják a csomagot a kisnyugdíjasoknak

A rendkívüli állapot végére az aktivistáink száma elérte az 52-őt, és ez alatt az időszak alatt összesen 822 segítségnyújtást jegyeztünk fel. Többnyire az időseknek segítettünk, akikre teljes kijárási tilalom volt érvényes. Többek között bevásároltunk a boltokban, beszereztük a gyógyszereket, és különböző dolgokat szállítottunk nekik. Még arra is volt példa, hogy bútort. Ugyanakkor voltak rendkívüli esetek is, amiket meg kellett oldani. Pl. a teljes kijárási tilalom idején történt egy haláleset, és a tilalom a temetkezési vállalkozóra is vonatkozott. Végül a helyi válságstábnak és a topolyai Komgrad Közvállalatnak köszönhetően ezt a problémát is sikerült megoldanunk. Elmondható, hogy nagyon széles volt a paletta a segítségnyújtás terén, de én úgy érzem, hogy helytálltunk. Az emberek is örültek, hogy van, aki támogatja őket, és odafigyel rájuk – mondta el a koordinátor, majd arról is beszámolt, hogy Gunarason, Brazílián és Bogarason az összes utcát, valamint a köztereket, az iskolát és a boltok környékét is fertőtlenítették. Ebben segítséget nyújtottak az önkéntes tűzoltó testület tagjai és magánszemélyek. Egy újabb összefogás rajzolódott ki, aminek személy szerint nagyon örültem, mivel csak összefogással tudtuk átvészelni ezt a nehéz helyzetet – mondta Kovács.

A csoport a segítségnyújtás mellett részt vett a különböző csomagok és támogatások kiosztásában is – tudtuk meg a koordinátortól.

A rendkívüli állapot ideje alatt fontos lépés volt, hogy fertőtlenítőszert osztottunk ki a polgárok között. Összefogtak a pobedai és a gunarasi helyi közösség lakosai, és közösen címkézték fel, majd töltötték meg fertőtlenítőszerrel a palackokat. Ezt a megmozdulást Topolya község önkormányzata finanszírozta. A fertőtlenítőszeres palackokat az önkéntesek hordták szét a lakosságnak, és minden háztartásba jutott belőle. Ugyancsak az önkénteseink hordták szét a kisnyugdíjasok csomagjait, amiből több mint 300 volt. A csomagok értéke 2500 dinárt tett ki, élelmiszert, tisztító- és fertőtlenítőszereket tartalmazott. Azok a gazdák, akik kis földterületen gazdálkodnak, kukorica-vetőmagot kaptak, a Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében – számolt be Kovács.

Gunaras lakosai elégedettek a Vigyázzunk egymásra! – Gunaras csoport munkájával. A koordinátor elmondása szerint elsősorban olyan visszajelzéseket kaptak, hogy gyors és pontos információkkal látták el őket az emberek. Ez azért fontos, mert a rendkívüli állapot ideje alatt sok álhír terjedt.

Folyamatosan kapcsolatban voltunk többek között a rendőrséggel, az egészségügyi dolgozókkal, a gyógyszertárakkal, így valóban gyors és pontos információkkal tudtunk szolgálni az embereknek. Fontos elmondani, hogy mindenki nagyon fegyelmezett és megértő volt ebben a nehéz helyzetben. Az idősek örültek annak, hogy ilyen módon meg volt szervezve az ellátásuk, és bármilyen problémájukkal hozzánk tudtak fordulni. Összességében megállapíthatom, hogy ez a csoport egy nagyon jó kezdeményezés volt, és ezt az emberek is így látják. Bármilyen probléma volt, hozzánk tudtak fordulni – mondta Kovács.