2024. április 25., csütörtök

18 migránst kísértek vissza a befogadóközpontba

Akcióba kellett lépnie a katonaságnak Šiden

A szerbiai katonaság tagjait tegnap vezényelték ki Šidre, hogy segítsék a belügyminisztérium képviselőit abban, hogy a helyi lakosság biztonságát és vagyonát védjék. A Szerbiai Rádió és Televízió közlése szerint 18 országból mintegy 2000 migráns tartózkodik a befogadóközpontokban a környéken, és a helyi lakosság egy része aggodalommal tekint a jelenlétükre. Az éjszaka folyamán 18 migránst kísértek vissza a katonák a befogadóközpontokba - tájékoztat a Szerbiai RTV.

Továbbra is a határok megnyitásában reménykednek (Ótos András korábbi felvétele)

Továbbra is a határok megnyitásában reménykednek (Ótos András korábbi felvétele)

Zoran Semenović, Šid község elnökének helyettese arról számolt be, hogy sokkal stabilabb a helyzet, mióta a katonaság jelen van a környéken. Elmondta, hogy egyes esetekben a lakosok aggodalmát azok a nem regisztrált migránsok váltották ki, akik behatoltak a polgárok udvaraiba vagy a gyümölcsöseikben, termőföldjeiken tartózkodtak.

A horvát határ közelében három befogadóközpont található. Ezek: Adaševci, valamint Šiden a Principovac és a Šid – Stanica befogadóközpontok, melyeket a rendőri erőkkel közösen most a katonaság is ellenőrzés alatt tart.

Aleksandar Vučić államfő a belgrádi Prva Televíziónak azt mondta: nem történtek súlyos bűncselekmények a befogadóközpontok környékén, azonban többen is lopásokról adtak hírt, illetve jelentették, hogy az illegális bevándorlók házakba törtek be. Emiatt a helyiek nem érzik magukat biztonságban. Garantálni kell a védelmüket, ezért vezényelték ki tegnap a katonaságot Šidre - mondta az államfő.