2024. április 25., csütörtök

Folytatódik az egészségügyi rendszer korszerűsítése

Huszonegy új mentőautó beszerzését támogatta a tartományi kormány

A 100 millió dinár értékű járműveket Igor Mirović tartományi kormányfő adta át a vajdasági egészségházak, kórházak és sürgősségi központok képviselőinek pénteken délelőtt Újvidéken, a tartományi kormány épülete előtt.

Az elmúlt négy évben 60 új járművet szereztek be tartományi forrásokból (Dávid Csilla felvétele)

Az elmúlt négy évben 60 új járművet szereztek be tartományi forrásokból (Dávid Csilla felvétele)

A tartományi egészségügyi titkárság két évvel ezelőtt is 21 mentőautó beszerzését támogatta. Az elmúlt négy évben különböző pályázatok által 60 járművet biztosítottak tartományi forrásokból – mondta az átadón Igor Mirović tartományi kormányfő. Ebben az időszakban összesen 7 milliárd dinárt fordítottak egészségügyi intézmények korszerűsítésére Vajdaság területén. A tartományi kormányfő kiemelte a Vajdasági Klinikai Központban megvalósult befektetéseket, illetve a kamenicai intézetek felújítását. Megemlítette, hogy a Vajdaság területén működő közkórházak mindegyikében történtek felújítások, de szép számban újítottak fel egészségházakat is. Mindennek köszönhetően már sokkal jobb feltételek között dolgoznak az orvosaink, nővéreink, és minőségibb ellátásban részesülnek a betegeink – mondta Mirović.
– Az elmúlt két hónap történései visszaigazolták azon törekvéseinket, amelyek az egészségügyi rendszer fejlesztésére irányultak. A járványhelyzetben pozitívan vizsgázott a tartományi egészségügyi rendszer: elsőként szereztük be a szükséges védőfelszereléseket, amelyek már januárban a tartományi kórházakban voltak, de később is biztosítottuk a szükséges eszközöket. A tevékenységeinket igazolja az a tény is, hogy a 2 millió lakosú Vajdaságban sikerült a minimumra csökkenteni a fertőzések számát. Hasonló népességű területeken ugyanis jóval magasabb volt a járvány terjedésének aránya. Mindez alátámasztja az elmúlt időszakban megvalósult befektetések szükségességét – mondta a tartományi kormányfő.

A tartományi kormányfő elmondta azt is, hogy befejeződött a Vajdasági Klinikai Központ belgyógyászati osztályának rekonstrukciója, de az újvidéki szülészeti és nőgyógyászati klinika felújított épületszárnyát is átadják rendeltetésének. A tervek szerint megkezdik a tartományi sürgősségi központ B és C szárnyának építését is. Mirović kiemelte, a szerb kormány folytatja azon törekvéseit, hogy a jövőben is növelje az egészségügyi dolgozók fizetését, ezáltal továbbra is támogatva az egészségügy fejlődését országunkban.

Az új mentőautók egyike a Magyarkanizsai Egészségház tulajdonába került. A határ menti településen jelenleg öt mentőcsapat dolgozik, de csak négy jármű áll rendelkezésükre. A helyi mentőszolgálat a hívások számát illetően magasan a vajdasági átlag felett van, hisz a 25 ezer lakos ellátása mellett tevékenykedik a két határátkelőn és az autóút egy részén is. Az új mentőautó nagyon sokat jelent az egészségház mentőszolgálatának, eddig ugyanis régi, megbízhatatlan járművekkel voltak kénytelenek teljesíteni a szolgálatot – emelte ki az átadáson Gyólai Karolina, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatónője.

Topolyán is nagy hiány volt mentőautókból. A mentőszolgálat a napi rendes tevékenység mellett rendszeresenen ellátja a műveseosztály szükségleteit is: naponta számos beteget kell dialízisre szállítani a község területén, de bizonyos esetekben Szabadkára is szállítanak vesebetegeket – közölte Kálóczi Dóra, a Topolyai Egészségház igazgatónője. A 24 órás sürgősségi ügyelet munkatársai az akut infarktusos betegek ellátásában is részt vesz, de szükség esetén a szülészeten is besegítenek. A helyi mentőszolgálat az eddigiekben 6 olyan járművel látta el feladatát, amelyek már 300–500 ezer kilométert megtettek. Öt jármű tíz évnél idősebb, a legfiatalabb mentőkocsit pedig 2015-ben kapta az egészségház – tette hozzá az igazgatónő.