2024. március 28., csütörtök

Cipősszekrénytől saját szalonig

A temerini Kiss Izolda sminkes álmának megvalósítását a Prosperitati Alapítvány segítette

Az év elején ünnepelte egyéves születésnapját a temerini Beauty Galaxy szépségszalon. A fiatal tulajdonos arckezeléseivel, jó tanácsaival igyekszik megőrizni vendégei bőrének fiatalságát. Elmondása szerint számára ez nem csak egy munka, hanem a szenvedélye, hivatása, és a hobbija is egyben. A szépségipar az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág, ezért fontosnak tartja, hogy mindig naprakész legyen az új sminktermékekkel, technikákkal és eljárásokkal kapcsolatban. Rendszeresen részt vesz különböző tanfolyamokon, továbbképzéseken, kiállításokon, hogy vendégeinek igényes, személyre szabott és hatékony kezeléseket tudjon biztosítani. Izolda lelkesen mesélt az elmúlt pár év eseményeiről.

Mikor alakult ki nálad a kozmetikumok iránt érzett szenvedély? Mindig is tudtad, hogy sminkeléssel szeretnél foglalkozni?

Természetesen, mint minden kislányt, engem is vonzott a szépítkezés világa, mindig előszerettel nézegettem anyukám körömlakkjait, kozmetikai illetve sminktermékeit. Később már a nővérem szemfestékjeivel próbálkoztam, kísérleteztem, ezt kikapcsolódásként éltem meg. Valójában földrajztanárnő szerettem volna lenni. Ennélfogva a közgazdasági középiskola befejezése után földrajz szakra iratkoztam. Az egyetem azonban nagyon nehezen indult, hamar rájöttem, nagyon sok lemaradásom van. Több olyan tantárgyam is volt, mint például a kémia és a fizika, amelyeket nem tanultam a középiskolában, ezekből nem tudtam felzárkózni, így feladtam ezt az álmomat és kiiratkoztam. Ekkor Kanadába utaztam édesanyám testvéréhez, azzal a céllal, hogy megnézzem, milyen az ottani élet, illetve átgondoljam a továbbiakat. Mindenféleképpen szerettem volna valami olyanba belekezdeni, amit szeretek és élvezettel tudok csinálni. Valójában Kanadában ismerkedtem meg a sminkes szakmával. Ott a plázákban különféle standok voltak felállítva, ahol a sminkmesterek bemutatták az új termékeket, elmagyarázták mit hogyan kell használni. Hamar megtetszett ez a hivatás, elhatároztam, ha hazajövök, mindenképpen kipróbálom magam benne. Így is történt, beiratkoztam a Nyx kozmetikai cég kezdő sminkes tanfolyamára. Kissé félve vágtam bele, nem bíztam magamban, attól tartottam, én leszek a legrosszabb. Szerencsére azonban pont az ellenkezője történt, a tanárom az elejétől kezdve biztatott, többször megdicsért, ezáltal egyre magabiztosabb lettem. Sokat tanultam a kurzuson, és élveztem a modellek sminkelését. Ekkor már tudtam, ezzel szeretnék foglalkozni.

A tanfolyam befejezése után otthon kezdtél dolgozni. Mennyi időbe telt eljutni a saját szalonodig?

Igen otthon kezdtem dolgozni, ekkor még nem volt sok sminkem, sem sminkasztalom. Az előszobát alakítottam át úgymond a stúdiómmá. Volt egy tükrös cipősszekrényem, ide vettem pár dolgot: lámpát, széket, sminkpalettákat, pár rúzst..., így indult az egész. Körülbelül három évbe telt, mire megnyithattam a szalont. A munkából befolyt pénzt folyamatosan gyűjtöttem, először a cipősszekrényt váltottam le egy sminkes asztalra. Miután ez megvalósult, már a szalon megnyitásán gondolkodtam. Időközben rátaláltam a Prosperitati Alapítvány kezdő vállalkozókat támogató pályázatára. Ekkor egy lézeres gépre pályáztam, amit sikerült megnyerni. Voltaképpen ez adta a löketet a szalon megnyitásához. Hosszú folyamat volt eljutni idáig, kellett hozzá a kitartás és a rengeteg leki támogatás, amit kaptam a családomtól, valamint a barátaimtól.

Milyen szalont képzeltél el? Olyan lett, amilyennek megálmodtad?

Őszintén nem voltak elképzeléseim, időközben alakult ki a szalon stílusa. Abban azonban biztos voltam, hogy a klasszikus, letisztult, nőies vonalat akarom követni. Így a szürke és a fehér szín kombinációját választottam. Azt szerettem volna elérni, hogy a vendégeim különlegesnek érezzék magukat, mikor belépnek az ajtón. Azt érezzék, hogy olyan helyre érkeztek, ahol elengedhetik magukat, lazítani tudnak és közben szépítkezni. Úgy gondolom, ezt sikerült megvalósítani. A bútorokat apránként válogattam össze, mindegyiknek megvan a maga kis története. Az asztalok például nagyon régiek, eredetileg barna színűek voltak, én újracsiszoltattam majd fehérre festettem őket. Nem mondtam el senkinek, hogyan fog kinézni a szalon, azt akartam, hogy meglepetés legyen, így a barátaim is csak a megnyitón láthatták a végeredményt.

A sminkelés mellett milyen szolgáltatások találhatók meg a szalonban? Szeretnéd-e bővíteni a kezelések számát?

Elsődleges szolgáltatásom a sminkelés. Ez az, amivel kezdtem, ez áll legközelebb a szívemhez, illetve ez a legkeresetebb. Azóta több tanfolyamot is elvégeztem, elkezdtem szempillaépítéssel is foglalkozni. A lézeres gép segítségével tartós szőrtelenítést, ránctalanítást, visszérkezelést tudok végezni, valamint ugyenez a gép alkalmas a pigmentfoltok halványítására is. Utoljára az úgynevezett szempilla lifting techinákat sajátítottam el, ami azt jelenti, hogy az eljárás során a vendég szempilláit a tövektől megemeljük, begöndörítjük és befestjük. Igyekszem széleskörű szolgáltatásokat nyújtani, ezzel több korosztály érdeklődését is lefedve. Nagy örömömre szolgál, hogy 15–16 éves tini lányoktól kezdve egészen a 80 éves néniig minden korosztály megfordul a szalonomban. A közeljövőben szeretném bőviteni a szolgáltatásokat szoláriummal. Ezenkívül nagyon sok ötletem vár még megvalósításra, hiszen folyamatosan jelennek meg új technikák, kezelések, amiket szeretnék elsajátítnai. Az újításokhoz azonban egy alkalmazottra lesz szükségem, akire számíthatok, mivel egyedül nem győzném.

Kiemelted, hogy a sminkelés áll legközelebb a szívedhez, hogyan sminkeled ki a vendégeidet, valamint te milyen sminket hordasz legszívesebben?

Személyre szabott sminkeket készítek, hiszen nem állhat mindnekinek jól ugyanaz az egyfajta smink. Megkérdezem a lányokat, milyen a stílusuk, mi az, amit szeretnek, melyik színeket kedvelik, de természetesen a sminket az arcformához, a szem és a haj színéhez is igazítom. Van, aki elmondja, milyen színeket szeretne és aszerint, vagy eseményhez köthetően készítem el. Általában szolid, klasszikus sminkeket szoktak kérni. Magamon az extravagáns színes sminkeket szeretem. Otthon szinte soha nem festem magam, a szalonban természetesen van rajtam egy minimális smink, ezt úgymond a vendégeim is megkövetelik. Letöbbször szemöldökfestéket, alapozót, szempillafestéket és rúzst használok.

Milyen nehézségekkel kellett szembesülnöd az elmúlt egy évben? Illetve jelenleg a koronavírus miatt előállt helyzet hogyan érinti a vállalkozást?

Voltak apró akadályok, amik megnehezítették a kezdeteket. Nyitáskor adódott a legtöbb nehézség, az első két hónap nagyon nehéz volt. Egyrészt tartottam attól, hogy nem úgy fog működni a rendszer, ahogy én azt elképzeltem. A lézeres kezelésekkel nagyon nehéz volt elindulni, kezdetben idegen volt az emberek számára, féltek tőle. Másrészt pedig a kiadások is sokkal nagyobbak voltak, mint mikor otthon dolgoztam. Az első két hónapot átvészeltem valahogy, és a harmadik hónaptól már kezdett virágozni az üzlet. Sok új vendégem is lett. Visszgondolva jól elmúlt az első év, a kezdeti nehézségek után elsímultak a dolgok, és zökkenőmentesen tudott működni a szalon, egészen a vírus megjelenéséig. Ez most egy nagy visszaesés, nagyon sok munkától elestem. Továbbá idénre terveztem pár újdonságot is bevezetni, munkást is találtam, de így ez el fog tolódni. Valószínűleg csak jövőre tudom az üzletet bővíteni.

Végezetül pedig mit tanácsolnál azoknak a vállalkozóknak, akik most szeretnének elindulni?

Legfőképpen azt, hogy ne adják fel, tartsanak ki az álmaik mellett. Közhelyesnek hangzik, hogy minden kezdet nehéz, de valóban így van. Egy vállalkozás elkezdéséhez nagyon fontos a bátorság, illetve a magabiztosság. Le kell győznünk félelmeinket. Azonban ha a kisebb akadályokon sikerül felülkerekednünk, akkor szinte bármit elérhetünk.