2024. április 24., szerda

A padlóra küldött zeneipar

Mikor állhatnak talpra a szereplők?

A koronavírus-járvány megfékezésére meghozott óvintézkedések több iparágra is lesújtottak. A turizmus mellett a szórakoztatóipar tartozik alegnagyobb vesztesek közé. A kisebb közösségi szórakozóhelyek már megnyitották kapuikat, a fesztiválok és nagyszabású koncertek megtartására viszont egy ideig még várni kell. A zenészeket, szervezőket a várakozási idő eltöltésének módjáról és a jelenlegi kilátásokról kérdeztük.

Szecsei Szabolcs hosszú évek óta a vajdasági, az utóbbi években egyre inkább az újvidéki rockzenei élet szerves része. Több együttest is erősített basszusgitár-játékával, jelenleg az adai Subway, az újvidéki Crossover és a Black Metallica Tribute Band zenekarok tagja. Évekre visszamenőleg nem múlt el számára hónap fellépések nélkül, most viszont, ahogyan a legtöbb zeneiparban tevékenykedőnek, számára is átrajzolódott a tavaszi koncertmenetrend.

Néhány nappal a rendkívüli állapot bevezetése előtt sikerült még letudunk egy bukaresti koncertet, viszont már az odaúton ferde szemmel néztek ránk a határőrök. Ezt követően, pár nappal később, már a szervezők lemondták a horvátországi fellépéseinket, majd értesítettek minket az újvidéki és belgrádi koncertek elhalasztásáról is. Kétségessé váltak a nyári miniturnék is, mert nem lehet tudni, hogy a különböző országok milyen ütemben állítják vissza a normális állapotot. A szakmán belül legtöbben arról sutyorognak, hogy nyár közepétől talán ismét felvehetjük a lantot, legkésőbb ősztől. A tavaszi klubszezont már nem lehet kihasználni, kisebb fesztiválok talán lesznek, de amennyire én tudom, mindenki csak várakozik a kormány döntésére – mondta el a basszusgitáros.

Szabolcs is azon zenészek közé tartozik, akik másodállásban muzsikálnak, a betevőjük nem a popbizniszből származik. Elmondása szerint az ideiglenes zeneipari stop őket nem vágja padlóra, habár a külföldi fellépések mindenkit megsegítenek a számlák kiegyenlítésében.

Kevesen vannak, akik kizárólag könnyűzenéből és koncertszervezésből élnek, akik igen, azok előtt most aztán minden csapot elzártak. Akiket én ismerek, azok ezt az időszakot a tavaly felhalmozott készletekből igyekeznek kihúzni, online munkákra adták a fejüket, amellett pedig Skype-on keresztül oktatnak, nyelvet tanítanak, zeneórát adnak – osztotta meg velünk információit Szabolcs a zenészkollégái pillanatnyi megélhetéséről.

TÚLÉLNI A KARANTÉNBAN

A koronavírus megjelenésekor sokan nem sejtették, mekkora befolyással lesz a járvány terjedése a mindennapokra. Így volt ezzel a minden zenében két kanál, óbecsei származású, jelenleg Magyarkanizsán élő Szerda Árpád is, aki számtalan zenekarban, többek között a legendás zentai Adrenalin csapatban és a népszerű óbecsei Fingerbangben is jelentős szerepet töltött be. Az élő fellépések tekintetében az utóbbi években Árpád a Wednesday Projekt formációjával a legaktívabb, a pszichedelikus rockot játszó IO zenekara pedig az utóbbi hónapokban indult volna hódító útjára. A fellépési dátumok halasztásra kerültek, jelenleg pedig Árpád is, mint minden más tanár, online dolgozik a törökkanizsai iskolában. Elmondása szerint állandó munkahely nélkül ő is bajban lenne, a karantént viszont egyelőre nem szükséges rosszként éli meg.

Számomra sosem okozott gondot az otthon maradás, mert mindig jól elfoglalom magam. A koronavírus előtt is sokszor éltem remete életet, amikor alkotómunkába merültem, a mostani helyzet pedig számomra rengeteg előnnyel jár. Sokat gyakorlok és zenét is írok, szóval én nem érzem át a drámaiságát, sőt élvezem. A magam különböző zenéi mellett van egy gyerekeknek szóló videókat gyártó csapat, akiknek írok dalokat, emellett egy film zenéjén is dolgozom, valamint Urbán András egyik készülő színdarabjához is elkezdtem zenét szerezni, de ennek a munkálatai is szünetelnek jelenleg. Persze a koncertek azért hiányoznak – vallotta be a zenész.

A jelenlegi zavaros és sötét állapot ellenére Árpád optimistán tekint a jövőbe.

Nem hinném, hogy a zenészek munka nélkül maradnak a járvány lecsengése után. Épp ellenkezőleg: úgy vélem az elfojtott szórakozási és emberi kontaktusra irányuló vágyak feléledése nagyon gyorsan lendületbe hozza a zenei életet is, sőt akár még egy új lökést is adhatna neki – mondta el Árpád.

A szórakozóhelyek bezárását, a megváltozott feltételeket a szabadidő eltöltéséhez sokan nehezen viselik, de alkalmazkodnak a megváltozott feltételekhez. Mihajlo Obrenov, amellett, hogy a dreDDup zenekar frontembere, alkalmi koncertszervező, lemezlovasként is dolgozik. A karantén kezdete óta viszont csak a szobájában, a monitor elől osztja meg a zenét a YouTube-csatornáján keresztül.

A Dark Party rendezvényeket a karantén kezdetekor átraktam az online térbe. A résztvevők az adott időpontban felmennek a YouTube videomegosztó oldalra, megkeresik az oldalamat, ahol a zenét elindítják. A képernyő szélén található csevegőablakba írhatják a hozzászólásaikat, és így kialakulnak olyan beszélgetések egymás között, mintha tényleg a bulin lennének. Az olyan kommentárok, mint „Már öt perce várom az italt és senki sem akar kiszolgálni!”, „Ki az a szép lány ott a sarokban, ismeri valaki?” nagyon viccesek tudnak lenni, az emberek pedig ismerkedni kezdenek egymással – mesélte el Mihajlo, hogyan is néz ki egy kényszer szülte online buli.

Ezek sikerén felbuzdulva rockfesztivált is szervezett a zenész a virtuális térben. Pár héttel ezelőtt 10 zenekart sikerült rávennie, hogy rögzítsék kamerával a próbát, ezt pedig közvetítsék tovább a számára, amit megosztott egy internetes platformon keresztül. Ezen az eseményen az idén már 23. évét betöltő, nemzetközileg is elismert dreDDup zenekara is fellépett.

Fontos mindig kihozni az adott helyzetből a lehető legjobbat, megtartani a jókedvünket, mondom mindezt annak ellenére, hogy a dreDDup is rákényszerült a Kelet-Európa turné elhalasztására, de valószínűleg a nyárra tervezett egykori Jugoszláv tagállamokat érintő koncertkörút is törlődik. A hiábavaló szervezkedésre elvesztett idő és energia is sokat számít, de maga a zenélés élményének elmaradása hosszútávon kikészít minden igaz muzsikust – osztotta meg velünk véleményét az újvidéki zenekar énekese.

BIZONYTALAN JÖVŐ

Az élő fellépések nem csak a zene átadásáról, az esztétikai értékek átéléséről szólnak, ugyanolyan fontos szerephez jut a zenés rendezvényeken részvevő, azonos ízlésű és értékrendű emberek találkozásának az öröme. Sokak számára azért is nehéz ez a mostani időszak, mert a koncertek elmaradása miatt a szociális életük sérül. A nagyobb befogadóképességű rendezvények visszaállításának idejét és feltételeit bizonytalanság övezi, számolt be a hazai eseményekről Rakić Milan, a nemzetközi koncertek szervezésével foglalkozó MM Concerts képviselője, aki több nagyszabású hazai fesztivál koordinátora is.

Kapcsolatban vagyunk napi szinten a menedzserekkel, várjuk a változást, de mindenhol hatalmas a bizonytalanság és senki nem tud semmit. A koncertek időpontját elhalasztottuk őszre, de jó néhányat a jövő évre.

A jelenlegi helyzet sokáig elhúzódhat, ami a zenészek, szervezők, pincérek, hangmérnökök, és még nagyon sok más zeneiparban ténykedő egzisztenciájára is kihat. Az állam számukra egyelőre semmilyen gazdasági segélycsomagot nem helyezett kilátásba, könnyen megeshet, hogy sokan kerülnek az elkövetkező hónapokban a létbizonytalanság peremére. A rendelkezések enyhítése pedig nem azt jelenti, hogy minden visszatér a régi kerékvágásba.

Nem várhatom el az észszerűtlen szabályok betartását a közönségtől. A távolságtartás a koncerteken, valamint a maszkok, a kesztyűk viselete irreális elvárás, de a közönség irányába való diszkriminációnak, mint a nézőszám-korlátozás, ugyancsak nincs helye a koncerteken – mondta el a szervező.

A naponta változó, nem hivatalos információk szerint július 1-től lehetnek majd ismét tömegrendezvények Szerbia területén, ebben az esetben a nyár végére időzített események már megrendezésre kerülhetnének. Ebben a forgatókönyvben bízik Horváth Tamás is, a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület alelnöke, amely szervezet a Go Sk8 Days, a Vajdasági Kaláka és az évek óta Oromon megrendezésre kerülő Malomfesztivál megrendezése mögött is áll.

Az eredeti tervek szerint a Malomfesztivál augusztus 13–15 között várja vendégeit, az ezt megelőző héten a szokásos alkotótáborok kerülnek megrendezésre, amikor a fesztivál az arculatát is elnyeri az adott évre vonatkozóan. Tamás elmondása szerint arra mindenki számíthat, hogy a fesztivál szervezői felelősségteljesen állnak a döntéshez a rendezvény idei formájával kapcsolatban, mert a legfontosabb az emberek biztonsága. A Malomfesztivál szervezői még nem foglaltak hivatalosan álláspontot az idei évvel kapcsolatban, annyi bizonyos, hogy igen megnehezültek a körülmények a pontos tervezéshez.

Nem szeretnénk a fesztivál folyamatosságát megszakítani, jó lenne a lehetőségekhez mérten, valamilyen formában megtartani az idei fesztivált. Egyelőre várnunk kell a kormány hivatalos döntésére, ez pedig nehezen előre látható. Akár az is megeshet, hogy az első Malomfesztivál szellemiségében telik ebben az évben a rendezvény. Ez azt jelentené, hogy redukálnánk a fesztiváli jelleget, a fellépőket, a környezet szépítésére koncentrálnánk, emiatt ismét előtérbe kerülne a közösségi szellem, az alkotótáborok mivolta – mondta el a tudnivalókat Tamás a pillanatnyi helyzet tükrében.

ELMARADÓ FESZTIVÁLTURIZMUS?

A vajdasági magyarok kedvelt fesztiválcélpontjai közé tartoznak a Magyarország területén megtartandó fesztiválok, ezek között van a kortárs sötét hangulatú zenék bemutatására fókuszáló Fekete Zaj fesztivál is, amely a Mátra-Hegység árnyas fái alatt, a Mátra-Kempingben kerül megrendezésre a Sástó mellett. A magyarországi aktualitások kapcsán felkerestük Varga Balázst, a rendezvény egyik szervezőjét, aki elmondta, a jelenlegi Magyarországi szabályok értelmében augusztus 15-ig minden tömegrendezvényt betiltottak.

A Fekete Zaj kapcsán még várunk. A fesztivál augusztus 19-én kezdődne, de a megvalósításhoz legkésőbb júniusig minden szempontot mérlegelve – kell döntést hoznunk. A szakmai döntések mellett a fesztivál törzsközönségét is megkérdezzük a napokban, mivel a Fekete Zaj pont ettől a közösségtől különleges fesztivál – nyilatkozott bizakodóan a szervező.

A jelenlegi magyarországi kormányhatározat értelmében olyan események maradnak el, mint a Volt, a Balaton Sound, a Sziget, a Rockmaraton, a Művészetek Völgye, az arénás bulik, mint a System Of A Down, a KISS, a Korn, az Aerosmith halasztásra kerül. A határozatot vannak, akik felelőtlennek tartják, többen adtak hangot a helyzet addigi javulását illető kétségeiknek, és hivatkoztak a Franciaországban meghozott döntésre, ahol jövő nyárig tiltották be a fesztiválokat.

A rendezvényszervezők komoly kihívások előtt állnak, sokuk számára igazi próbatétel a jelenlegi helyzet.

Egyelőre a szakma nagyobb része várja, hogy a kormányzat ennek az ágazatnak is segítséget nyújtson, de ehhez szükség lenne az egységes fellépésére is – mondta Varga Balázs.

A zeneipari veszteségeket március elején ötmilliárd dollárra becsülték a szakértők. Annyi már bizonyos, hogy ez az összeg csak emelkedett, a kérdés, amire mindenki szeretné már tudni a választ, hogy hol áll meg a veszteségek inflációja.