2024. április 25., csütörtök
ZOMBOR

Népszerű megoldás a körforgalom

Elkészült a negyedik körforgalom a város területén. A negyedik voltaképpen az első, a legrégebbi – amely a Vid-napi tér körüli utcákat kapcsolta egymáshoz –, összeköttetés volt Szabadka, Újvidék, Csonoplya és a város központja között, csak most fölújították.

A forgalmi rend áttervezése megoldotta a korábbi problémákat (Fekete J. József felvétele)

A forgalmi rend áttervezése megoldotta a korábbi problémákat (Fekete J. József felvétele)

A munkálatokra tavaly októberben írta ki a helyi önkormányzat a közbeszerzési eljárást, majd az idén, március elején bele is kezdtek felújításába. Hamarosan kihirdették a rendkívüli helyzetet, így az eleve 30 munkanapra tervezett fölújítás határidői egyre csúsztak, végül Zombor polgármester asszonya május 12-én gyalogolhatott végig munkatársaival a frissen elkészült úttesten, és ezzel át is adta a körutat a forgalomnak.

A meglévő körforgalom közlekedési megoldása eleve sajátságos volt, mert a megszokottal szemben itt nem a már a körforgalomban haladó járművek élveztek elsőbbséget, hanem a kívülről érkezők. Az illetékesek szerint a forgalmi rend áttervezése megoldotta a korábbi problémákat, a város egyetlen kétsávos körforgalma egyaránt biztonságos a gyalogosok és a járművek számára.

A fölújítás során megőrizték a többszörös kereszteződés közepén lévő parkot, az urbánus bútorzatot, járdaszigeteket alakítottak ki, megoldották a csapadékelvezetést, illetve rekonstruálták a szennyvízcsatornát is.

A létesítmény átadásakor Dušanka Golubović polgármester asszony közölte, hogy a városi elöljáróság tervbe vette, hogy a közlekedésbiztonság növelése érdekében évente egy veszélyesnek számító útkereszteződést körforgalommá alakít, és ezt a tervet sikerült is megvalósítani.