2024. április 25., csütörtök

A szülő dönt

Az óvodák tárt karokkal várják a kicsiket

A Radosno detinjstvo Gyermekintézmény május 11-én nyitotta meg ismét kapuit azután, miután a vonatkozó, járványvédelmi kormányrendelettel betiltották az újvidéki óvodák működését.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Hétfőtől 62 székvárosi óvodában fogadják a gyerekeket, a bejelentkezések számát tekintve most 1896 óvodás szülei igénylik az intézmény szolgáltatásait. Hétfőn nem jött el mindenki, nagyjából 1200 óvodást hoztak el szüleik, a többiek akkor még nem rendelkeztek a megfelelő, egészségvédelmi bizonylatokkal, vagy azokkal a dokumentumokkal, amelyek a szülők munkaviszonyát igazolják. Tegnap már nagyjából 1500 óvodást fogadtak a 62 intézményben. A szülők tiszteletben tartják az előírásokat (szájmaszk, kesztyű stb.), nincsenek gondok a gyermekek fogadásával. Tíznél is kisebb létszámú csoportokba osztották őket, leginkább 3--7-en vannak egy tagozatban, azaz egy-egy óvodai szobában. Az időjárás kedvező, a gyerekek sokat lehetnek a szabadban. Az imént említett, szükséges orvosi bizonylat nem COVID-tesztet jelent, hanem egy átfogó, orvosi ellenőrzés eredményét arról, hogy a gyerek egészséges. Ilyen bizonylatot minden alkalommal kérnek az óvodákban akkor is, amikor a gyerek betegség miatt hiányzott, vagy amikor szeptemberben beindulnak a foglalkozások. A kicsiknek érkezéskor megmérik a testhőmérsékletét, ha lázasak, hazaküldik őket. Az óvodák alkalmazottjai közül mindenki, úgy az óvónők, mint a házmesterek, szakácsok, takarítónők, kertészek és mások, védőfelszerelés viselete mellett dolgoznak.

Az újvidéki, állami, azaz önkormányzati alapítású óvodákba jelenleg 16.500 gyerek jár(na), tehát a kapacitások nagyjából egytizedével működnek most. A szülők közül sokan még mindig otthonról dolgoznak, úgyhogy nem igénylik, május 18-a után valószínűleg növekszik majd az óvodába járó gyerekek száma. Az intézményben tárt karokkal várják őket, emlékeztetnek arra, hogy a gyermek óvodába járatása, az ezzel kapocsolatos döntés kizárólag a szülőkön múlik. Egyelőre csak a munkaviszonyban lévő szülők vihetik óvodákba a gyerekeket, de hamarosan ezt a korlátozást is feloldják.

A védőmaszkos óvodai személyzet látványa megijesztheti a kicsiket, az óvónők nem tudták, hogyan fognak reagálni. A nyitást megelőzően üdvözlő videofilmeket készítettek, amelyeket elküldtek a szülőknek azzal a céllal, hogy mutassák be a gyerekeknek. A felvételeken az óvónők szájmaszkban hívták meg őket az óvodákba, felkészítették őket a látványra. A kicsik elfogadták a változást, nem sírnak, nem félnek.