2024. április 19., péntek

Képzőművészettel a rászorulókért

A 9+1 Nemzetközi Művésztelep felajánlásából vásároltak adományt

A koronavírus miatti rendkívüli állapot kihívás elé állította Bácskossuthfalva polgárait is, akik ebben a helyzetben sem okoztak csalódást, sikerült példát mutatniuk helytállásból és humánumból.

Hetekkel ezelőtt a Facebook közösségi oldalon magán kezdeményezésként jött létre a Morovica összefog elnevezésű csoport, elsősorban az idősebb egyének megsegítésének szándékával, idővel azonban a település valamennyi nehéz sorsú családja számára is megindult a segítségnyújtás. Beszédes Andrea tanárnő ötletéhez rövid időn belül több százan csatlakoztak érdeklődőként, vagy segítő szándékkal. A csoport tevékenységének köszönhetően közel 200 hátrányos helyzetű, rászoruló családhoz, ezen belül mintegy 20 ágyhoz kötött, idős, beteg egyénhez jutott el a falubeliek ajándéka, a kisboltokban szervezett dobozos gyűjtésnek köszönhetően. Ez mellett „megmozdultak” a faluból elszármazottak, és olyan humánus egyének is tettek felajánlást, akik ugyan nem helyiek, de előszeretettel töltik a szabadságukat Bácskossuthfalván. A rászorulókra gondolva ajánlott fel a 9+1 Nemzetközi Művésztelep négy alkotást, amelyek rövid időn belül gazdára találtak. Forró Krisztián, a telep vezetője elmondta, hogy a nemes cél érdekében igyekezett olyan jellegű képeket összeválogatni, amelyek tematikája népszerű a polgárok körében.

– Ahhoz, hogy falunk művésztelepe 42 év alatt eljusson arra a nemzetközileg is elismert pozícióra, ahol számon tartják, kellett a falubeliek éveken át tartó támogatása is. Novák Misi bácsi sokszor mesélte, hogy mentőövként hatott minden felajánlás, gesztus a telepnek. Nagy örömmel fogadták a nagyobb értékű felajánlásokat, de az is felemelő volt, amikor a lakosság jövet-menet beadott az alkotóknak egy-egy tányér ételt. Aztán a székházépületet is adományként kapta a 9+1 a falutól. Tehát a négy évtized alatt sok falubeli sokféleképpen támogatta a művésztelepet, és most viszonozni szeretnénk a gesztust – hangsúlyozta Forró Krisztián, aki elmondta még, hogy a koronavírus miatti korlátozások okán azt már lehet tudni, hogy a hagyományos májusi alkotótáboruk elmarad, és egyelőre az idei nyári találkozó sorsa is teljesen bizonytalan.

Beszédes Andrea, a Morovica összefog csoport egyik pillére a kérdésünk előtt még rámutatott, hogy a mélyszegénység nem új keletű jelenség Bácskossuthfalván sem. Ez köztudottan összetett problematika, ami a rendkívüli helyzet feloldását követően ugyanúgy jelen van a településen, mint előtte.

– Rövid időn belül gazdára találtak a 9+1 Nemzetközi Művésztelep által felajánlott képek, amiért nagyon hálásak vagyunk. Nagyon jó helyre kerülnek, az USA-ból érkezett rájuk felajánlás. A falunkat a nyugalom és a szeretet oázisaként, a falubelieket kedves, segítőkész embereknek megélő kedves ismerősünk közreműködésével tudtuk értékesíteni, aki pihenni, feltöltődni jár Bácskossuthfalvára – tudtuk meg Beszédes Andreától, aki elárulta azt is, hogy a fent említett illető, amint hallott a jótékonysági akcióról, még az elsők között igyekezett hozzájárulni.

– A képekből befolyt összeg nagy részét élelmiszerre, tisztálkodási szerre költöttük, illetve pelenkát vettünk nagyobb mennyiségben. Mivel az idős, beteg emberek mellett nehéz sorsú, kisgyermekeket nevelő családokat is támogatunk, igyekeztünk, hogy egy kis nyalánkságot is tartalmazzanak a csomagok, némi kekszet, eurokrémet – hallhattuk, mint ahogyan azt is, hogy a csoport oszlopos tagjai azon gondolkodnak, hogy egy szinttel feljebb lépve, a rendkívüli állapot beszüntetése után is szeretnék folytatni a munkát, immáron hivatalos formában.