2024. április 23., kedd

Ritkábban és többet vásárolunk

A járványhelyzet megváltoztatta vásárlási szokásainkat – Továbbra is érvényesek az óvintézkedések

A világszerte terjedő koronavírus Szerbiába való megérkezése azt eredményezte, hogy a polgárok már a rendkívüli állapot kihirdetése előtt megkezdték a fontosnak és elengedhetetlennek tartott termékek felvásárlását. Időszakosan hiány keletkezett egy-egy termékből, viszont az üzletek működtetői általában gyorsan orvosolták a dolgot. Az üzletekbe csak meghatározott számú vásárlót engedtek be, így sorok alakultak ki a boltok előtt, amit még az is tetézett, hogy a kijárási tilalom miatt az üzletek munkaideje is lerövidült. Mindez kihívások elé állította mind a vásárlókat, mind pedig az üzletek üzemeltetőit. A rendkívüli állapot óta ugyan javult a helyzet, de úgy tűnik, hogy a vásárlási szokásaink hosszú időre megváltoztak.

Szabadkán több országos, illetve nemzetközi kereskedőhálózat üzlete működik. Lapunk kérésére a Trgopromet, valamint a Lidl képviselője mesélt a tapasztalataikról.

A Trgopromet üzletei az Univerexport Csoport tagjaként működnek, és Szabadka Város területén több helységben üzemeltetnek kisebb-nagyobb üzleteket. Milica Ivanković, az Univerexport marketing szolgálatának szakmunkatársa lapunk kérésére elmondta, hogy a vásárlóik jól fogadták a bevezetett óvintézkedéseket.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A Trgopromet, valamint az Univerexport üzleteinek munkaideje az országban érvényben lévő szabályozások és intézkedések függvényében változott a rendkívüli állapot idején, ugyanakkor figyelembe kellett vennünk a megnövekedett keresletet, valamint a vásárlók számának növekedését is. Heti egy alkalommal 4 és 7 óra között a legidősebb polgártársaink előtt álltak nyitva az üzleteink. A rendkívüli állapot visszavonása után visszaálltunk a korábban is érvényben lévő munkaidőre, így a nagyobb üzleteink 7 és 22 óra között várják a vásárlókat. A vásárlási szokások nagyban megváltoztak az elmúlt időszakban. Az emberek ritkábban és nagyobb mennyiségben vásárolnak. Az alapvető élelmiszerek iránti kereslet a többszörösére nőtt, és azt is észrevettük, hogy megnőtt az emberek hazai termékekbe vetett bizalma, így például az Univerexport saját, Palánkán működő farmjáról származó húsipari termékek iránt, amelyek 48 órán belül eljutnak az üzleteink polcaira. A vásárlók megértőek voltak a bevezetett óvintézkedésekkel kapcsolatban, hisz ettől nagyobb biztonságban érezhették magukat. Külön hálásak voltak a padlóra ragasztott jelzésekért, amelyek az egymás közötti 2 méteres távolságot jelölték – fogalmazott Milica Ivanković, akitől azt is megtudtuk, hogy a bevásárlókosarak, valamint az üzletek belterének fertőtlenítésére a továbbiakban is nagy figyelmet fordítanak.

Amióta a Lidl üzletlánc megnyitotta szabadkai üzletét, rendkívül nagy népszerűségnek örvend, ami a rendkívüli állapot ideje alatt is megfigyelhető volt, ugyanis rendszeresen sorok kígyóztak a bolt előtt. Martina Petrović, a Lidl Srbija kommunikációs munkatársa lapunknak adott nyilatkozatában szintén az alapvető élelmiszerek iránti kereslet növekedéséről számolt be.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– A rendkívüli állapot ideje alatt az ország kormányának döntéseit figyelemmel kísérve folyamatosan alakítottuk a munkaidőnket. Külön odafigyeltünk arra, hogy munkatársainknak elegendő időt adjunk a hazajutásra. A munkánkat sikerült gyorsan átszerveznünk az előírások függvényében, hogy elérhetőek legyünk a vásárlóink számára. Munkatársaink a rendkívüli állapot ideje alatt is a polgárok mellett voltak, és a továbbiakban is várjuk a vásárlóinkat. Konkrétan a szabadkai üzletünk mindennap 7 és 22 óra között tart nyitva. A vásárlóink viselkedése a rendkívüli állapot előtti napokban, illetve közvetlenül annak bevezetése után megváltozott, és elsősorban az alapvető élelmiszerek, a hús, valamint a friss zöldség- és gyümölcsfélék iránt mutatkozott nagy kereslet, aminek napról napra igyekeztünk eleget tenni. Mindezek mellett a vásárlóink érdeklődést mutattak az egyéb termékeink iránt is, mint például az olyan idényjellegű áruk iránt, mint a kerti szerszámok, a szabadidőruhák és a szerszámok. Partnereinkkel, akikkel azon dolgozunk, hogy magas minőséget képviselő áruval lássuk el a polgárokat, sikeresen válaszoltunk a kereslet változására, és tele polcokkal elégítettük ki a fogyasztóink igényeit – mondta Martina Petrović.

A Lidl munkatársa emellett arról is szót ejtett, hogy a biztonság, és a járvány terjedésének megakadályozása érdekében tett lépéseiket a külföldi tapasztalatok is nagyban segítették.

– A vírus terjedése okozta szituáció mindenkinek új volt, a hazai előírások betartása mellett a külföldi tapasztalatokat is felhasználtuk a vásárlóink és a munkatársaink biztonságának megőrzése érdekében. Első lépésként védőeszközöket szereztünk be, bevezettük az üzletek naponta többszöri fertőtlenítését, valamint több helyen kifüggesztettük a viselkedésre vonatkozó ajánlásokat. A kasszáknál plexiüveget helyeztünk el, valamint a munkatársainknak védőálarcot biztosítottunk, illetve a Lidlben való vásárlás azzal kezdődik, hogy a vásárló kap egy bevásárlókocsit, amit előtte fertőtlenítettek, emellett a vásárlónak a bejáratban lehetősége van kézfertőtlenítésre is – fogalmazott az üzletlánc munkatársa, aki emellett azt is hozzátette, hogy hálásak azért, hogy a vásárlóik maszkban és kesztyűben látogatják meg őket, és betartják az egymás közötti kötelező távolságot.