2024. március 28., csütörtök

Eltolódik a Népszínház befejezése

A szecessziós épülethomlokzatok felújítása egyelőre várat magára

Az elmúlt időszakban többször is hallhattunk, illetve olvashattunk arról, hogy a koronavírus-járványnak gazdasági következményei is lehetnek, és bizonyos beruházások megvalósítása későbbre tolódhat. Szabadkán az elmúlt időszakban több nagyobb beruházás megvalósítása felé is lépéseket tettek, azonban a járványhelyzet miatt késésekre, illetve halasztásokra van kilátás.

A Népszínház felújítása jövőre fejeződik be (Fotó: Gergely Árpád)

A Népszínház felújítása jövőre fejeződik be (Fotó: Gergely Árpád)

A subotica.com internetes hírportálnak adott nyilatkozatában Bogdan Laban, Szabadka polgármestere elmondta, hogy a központban létesítendő új szökőkút munkálatai az idén befejeződnek, azonban a palicsi wellnessközpont kiépítésében, valamint a Népszínház felújításában kisebb csúszásra van kilátás, míg a szecessziós épülethomlokzatok felújítását meghatározatlan időre halasztják.

– Az egykori zöld szökőkút helyén létesítendő új szökőkút kiépítése augusztusban befejeződik. A rendkívüli állapot ideje alatt ugyan voltak kisebb nehézségeink az alapanyagok beszerzésével, azonban a létesítmény határidő előtt elkészülhet. A palicsi wellnessközpont kiépítése, valamint a Népszínház felújítása esetében azonban a határidők módosítására kényszerülünk. A wellnessközpont munkálatainak befejezését a nyár végére ígértük, azonban a járványhelyzet következtében csak az év végén tudjuk befejezni. A Népszínház felújítása jövőre fejeződik be, minden valószínűség szerint 2021 első felében. A jelenleg is folyamatban lévő fázis befejezése eltolódik. Amikor ezen fázis a vége felé közeledik, akkor kiírjuk a közbeszerzési pályázatot az utolsó előtti fázis munkálataira, amit a tartomány, valamint a köztársaság segítségével még az év vége előtt befejezünk – fogalmazott Bogdan Laban.

A polgármester emellett kitért a Szabadkai Közkórház felújítására is, amelynek összértéke 30 millió euró.

Műemléki értékkel bíró épületeinkre ráférne a renoválás (Fotó: Gergely Árpád)

Műemléki értékkel bíró épületeinkre ráférne a renoválás (Fotó: Gergely Árpád)

– A projektum kidolgozása megtörtént, és a kórház felújítása prioritást élvez a szerb kormány terveiben, éppen ezért először ennek felújítása, átalakítása, bővítése fog megkezdődni. A szerb kormány nagy figyelmet fordít az egészségügyi intézmények renoválására. Láthattuk, hogy amennyiben jól működő egészségügyi rendszerünk van, egy ilyen méretű járvánnyal is fel tudjuk venni a harcot – mondta a polgármester.

A városi vezetés tervei között szerepelt több szecessziós épülethomlokzat felújítása is. Az idén 250 millió dinárt szántak erre a célra, amelynek legnagyobb részét a tartomány biztosította volna a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságon keresztül. A tartomány költségvetésének módosítása miatt azonban elálltak ezen projektum finanszírozásától, így annak megvalósítása meghatározatlan ideig szünetel.