2024. április 16., kedd

Két hónapra lezárják a bácsföldvári hidat

A Gyöngyszigeten gazdálkodók csak kerülővel juthatnak át a bánáti oldalra

A tervezettnél egy héttel később, jelen állás szerint hétfőn kezdik meg a Holt-Tiszán lévő bácsföldvári híd teljes körű felújítását a Gyöngyszigetnél, emiatt két hónapon át ezen a hídon nem lehet közlekedni. A mezőgazdasági termelők a parcelláikat Csúrog vagy a törökbecsei gát felől közelíthetik meg.

A hidat főleg azok a bácsföldvári gazdák használják, akiknek szántóföldjük vagy gyümölcsösük van a híd túloldalán – az ő véleményük szerint nem mezőgazdasági főszezonban kellene a hidat felújítani.

– Ahogy korábban, úgy most is pont akkor újítják fel a hidat, amikor sok dolgunk van. Közeledik az aratás, folyik a növényvédelem, és még vetnivaló is akad.

Ezt a felújítást a mezőgazdasági holtidényben kellene végezni. Nekünk most komoly kerülőt kell tennünk minden alkalommal, hogy eljussunk a földjeinkre, ami időveszteség és pluszköltség – mondja Berec Nándor bácsföldvári gazda.

A 78 méter hosszú hidat 1974-ben a Jugoszláv Néphadsereg építette. Legutóbb kilenc évvel ezelőtt újították fel, de a teljes körű felújítása eddig elmaradt. Sokak szerint a rozoga híd túlterhelt.

– Ötven-hatvan tonnányi cukorrépát szállító kamionokat is elbírt ez a híd. Szerintem a gond nem ezzel, hanem a deszkák minőségével van: ennél sokkal erősebbekre, tartósabbakra lenne szükség, a híd szélességét pedig növelni kellene – állítja Berec Nándor.

A felújítás után közlekedési tábla jelzi majd a híd maximális terhelhetőségét, a forgalom ellenőrzése érdekében pedig valószínűleg napelemes videorendszert helyeznek el ezen a helyen. A 9,6 millió dinár értékű beruházást a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság finanszírozza. A munkálatok kivitelezője az óbecsei DTD VD Srednja Bačka Kft.