2024. március 28., csütörtök

Energiatakarékos közvilágítása lesz Nagybecskereknek

Egy nagyon jelentős beruházás van folyamatban Nagybecskerek területén, a városban és a falusi helyi közösségekben is megkezdték a régi, higanyos lámpák lecserélését nátriumosra. Ezáltal mintegy 70 százalékos takarékosságot valósíthatnak meg a közvilágításon – állítják a szakemberek. A beruházás 380 millió dinárt tesz ki, és ez a munka felöleli a teljes közvilágítás rekonstrukcióját, és a mintegy 9 ezer utcai lámpa égőjének kicserélését. Az utcai világítás nemcsak jobb minőségű, de sokkal olcsóbb is lesz, a trafóállomásokba beépítik az új vezérlőszekrényeket, így az égők cseréje is zökkenőmentesen, gyorsabban valósítható majd meg. Az eddigiek során már a falusi helyi közösségek nagy részén elvégezték a munkálatokat, maradt még Aradác egy részén a lámpák cseréje, ezenkívül Eleméren, Melencén és Begafőn is hamarosan elvégzik a felújítási munkálatokat.

A városi helyi közösségeket illetően zömében már befejezték a közvilágítás felújítását, maradt még a Bagljas lakótelep két helyi közösségében a fejlesztés elvégzése.

Rosival Hangya Elvira, a város területén a közvilágítással megbízott felelős mérnök szerint e projektummal leegyszerűsödik a karbantartók munkája, sokkal egyszerűbben lehet majd a meghibásodást is kiküszöbölni. A higanyalapú égőket teljes egészében felváltották a nátriumalapú lámpák, és a jövőben érezhető lesz a mintegy 60-70 százalékos takarékossági mérce.

Eddig az is nehezítette a munkát, hogy az áramszolgáltató vállalat jogkörébe tartoztak a közvilágítással kapcsolatos teendők, viszont a város urbanisztikai közvállalatának külön kellett kérvényeznie a lámpák cseréjét meghibásodás alkalmával. Most leegyszerűsítették ezt a folyamatot, és így hatékonyabbá teszik majd a különféle munkálatokat, amelyeket szükséges elvégezni a közvilágítás terén.

Az utcai lámpák lecserélésekor olyan esetekkel is találkoztak, hogy a megszokott minden második karó helyett minden harmadikra jutott egy égő, az első fázisban a meglévő lámpák lecserélésére kerül sor, majd alkalom adtán a kiegészítő égők felszerelését is tervezik ott, ahol arra szükség mutatkozik.

A közvilágítás felújítását a belgrádi Elektro Energy szakosodott vállalat végzi, közreműködve a nagybecskereki Elektro Lumen vállalattal, s az elvégzett munka minőségével meg vannak elégedve a szakemberek.