2024. április 25., csütörtök
KÜLFÖLDI LABDARÚGÁS

Serie A júniusban?

Június 13-án újraindulhat az olasz bajnokság – áll az Olasz Labdarúgó-liga szerdai közleményében. A szervezet a Serie A húsz klubjával folytatott videokonferencia után határozott erről, de a futballélet addig egészen biztosan nem folytatódhat, amíg a kormány nem enyhít az egészségügyi intézkedéseken. A csapatok az elmúlt időszakban egyéni és kiscsoportos foglalkozásokat tartottak, a hagyományos felkészülés pedig jövő hétfőn indulhat. Érdekesség, hogyha egy játékosnál vagy stábtagnál beigazolódik a koronavírus-fertőzés, akkor a teljes csapatnak 15 napos karanténba kell vonulnia. A közlemény arra már nem tért ki, hogy ebben a két hétben hogyan játszana meccseket az adott gárda...

Az olasz bajnokságból 12 teljes forduló van hátra: az élen a Juventus áll 63 ponttal, második a Lazio 62-vel, harmadik az Inter 54-gyel. Az olasz kupa az elődöntőnél tartott márciusban, amikor a világjárvány miatt felfüggesztették az idényt.

Csődközelben a klubok

A horvát Lokomotivát irányító Dennis Gudasić szerint több száz klub mehet csődbe a járvány gazdasági hatása miatt. A sportvezető szerint az átigazolási piac lassulása mellett a játékosok kifizetése is nehézségekbe ütközhet. „A következő hat hónapban a klubfutball legnagyobb kihívása az lesz, hogy a kisebb egyesületek túléljék ezt az időszakot” – fogalmazott a FIFA által támogatott kutatóintézet vitaestjén az ügyvezető. A klubok a bajnokságok március közepe óta tartó szüneteltetése miatt rengeteg reklámbevételtől esnek el, a közeljövőben biztosan szurkolók nélkül kell megrendezni az összecsapásokat, ami további bevételkieséssel jár majd. Márciusban az ECA vezetője, Andrea Agnelli kijelentette, a csapatok súlyos egzisztenciális veszéllyel néznek szembe, a pandémiára a labdarúgás történetének legnagyobb kihívásaként hivatkozott. Piotr Sadowski, az MU játékosmegfigyelője úgy fogalmazott, a kelet-európai együtteseknek nincs félnivalója, ugyanis az onnan érkező játékosok olcsóbbak voltak, mintha valakit a portugál vagy francia élvonalból szerződtettek, így az esetlegesen anyagi nehézségbe ütköző topligás csapatok szívesebben fordulnak az ottani piac felé. Meglátása szerint a meghosszabbított átigazolási időszak segítheti a klubokat.

Szakértők szerint túlélési lehetőséget kínálhat az adásvételi szerződések átalakítása: a transzfer idején kevesebb pénz cserélne gazdát, a kontraktusokba sokkal több későbbi, feltételek teljesülése esetén fizetendő összeg kerülhetne.