2024. március 28., csütörtök
JEMENI POLGÁRHÁBORÚ

Kiújultak a harcok Hodeidában

Kiújultak a harcok a Vörös-tenger partján fekvő, jemeni Hodeida kikötővárosban pénteken, a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a húszi lázadók egymást vádolják a tűzszünet megsértésével. A kormány által működtetett Yemen TV szerint a húszik rakétákat lőttek ki a város több pontjára, a lázadók szerint viszont a kormányerők a hodeidai repteret ágyúzták.

A koalíciós erők a jemeni nagyváros környékén (fotó: MTI/EPA)

A koalíciós erők a jemeni nagyváros környékén (fotó: MTI/EPA)

Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja csütörtökön a világszervezet Biztonsági Tanácsának tett jelentésében úgy vélte, jelentős előrelépés történt a szembenálló felek közt zajló tárgyalásokban, különösen az arab ország egész területére kiterjedő tűzszünetet illetően.

A Vörös-tenger partjánál fekvő Hodeidán keresztül érkezik a legtöbb nemzetközi segély Jemenbe, ahol a mintegy 28 millió lakos többsége a fegyveres konfliktus miatt humanitárius segélyre szorul, mert milliókat fenyeget éhínség. A fegyverszállítmányok nagy része ugyancsak ezen az úton jut el az országba.

A Hodeidára és az azonos nevű kormányzóságra vonatkozó tűzszünetben a szembenálló felek 2018 végén a svédországi Rimbóban, az ENSZ égisze alatt folytatott, a konfliktus lezárását célzó megbeszéléseken állapodtak meg.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók, valamint a Szaúd-Arábia és egyéb arab országok által 2015 óta támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz – a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz – hű erők között, és a konfliktusba 2015-ben Szaúd-Arábia szövetségeseivel együtt katonailag is beavatkozott.