2024. április 20., szombat

Afganisztánban újjáéledhet az IÁ

Terrorhullám árasztotta el a héten Afganisztánt, ahol a kormány és az ellene lázadó tálibok nemrég még arra készültek, hogy 19 évi küzdelem után békét kössenek. A legújabb véres merényletsorozat Kabulban kezdődött. Az afgán fővárosban rendőrnek öltözött fegyveresek megtámadták a helyi szülészeti klinikát, később valakik pokolgépet robbantottak Khoszt városában, Nangarhar tartományban pedig öngyilkos merénylet történt egy kormánypárti milíciavezér temetésén.
A támadásokat valószínűleg mégsem a tálibok, hanem az Iszlám Állam (IÁ) emberei követték el. A hírhedt szervezet már korábban megvetette lábát az országban. Főleg Afganisztán északi részén van jelen, ám több merényletet hajtott végre a délebbre fekvő Kabulban is. A szervezet harcban áll a radikális iszlamista tálibokkal is.

A legutóbbi merényletekkel alighanem térségbeli vezetőjének, Abu Omar Khoraszáninak a letartóztatását torolta meg. Az
önjelölt emírt hétfőn állították elő két társával együtt. A szélsőséges szervezet még aznap bosszú-hadjáratba kezdett: négy
pokolgépet robbantott föl Kabulban, amivel több ember sebesülését okozta, de senki sem halt meg. A következő akcióival azonban már legalább 56 ember életét oltotta ki.
Az IÁ 2014-ben fészkelte be magát Afganisztánba. Hatékony propagandájával és ideológiájával sok helybelit csábított
magához. Brutális fellépéseivel hamar hírhedtté vált itt is, sőt Észak-Afganisztán hegyvidéki részein egy-egy területet is
ellenőrzése alá vont.
Az afgán biztonsági erők amerikai harci gépekkel támogatott offenzívája után tavaly novemberre teljesen felszámolták a helyi állásait, vezetőik zömét elfogták vagy megölték. A harctéri veszteségekkel párhuzamosan a terrorszervezet afganisztáni aktivitása is visszaesett, de nem szűnt meg.
Az afgán politikai és biztonsági helyzet azonban már 2020 elején kedvezővé vált számukra. Februárban az Egyesült Államok
ugyanis békét kötött a tálibokkal, akik vállalták, hogy tárgyalásokat kezdenek az afgán kormánnyal. Washington cserébe megígérte, hogy kivonja katonáit Afganisztánból.
Helyi iszlamisták szemében az alkuval a tálibok elárulták eredeti céljaikat, ezért sokan átpártoltak az IÁ-hoz.
Közben a tálibok is megmakacsolták magukat, és felújították támadásaikat az afgán kormányerők ellen. A nagyvárosokat
ugyan nyugton hagyják, ám másutt sorra indítják akcióikat a biztonsági erők ellen.
Arra hivatkoznak, hogy a kormány nem hajtotta végre az amerikai–tálib megállapodásban
foglalt fogolycserét. Tegnap teherautóba rejtett pokolgépet robbantottak Gardez településen, megölve legalább öt embert.
A legutóbbi merényleteik után Ashraf Gáni elnök közölte: felújítják a tálibok elleni hadműveleteket. Ha beváltja fenyegetését,
összeomolhat az amerikai–tálib békeszerződés.
Az USA egyelőre arra összpontosít, hogy mielőbb kivonja katonáit Afganisztánból. Elképzelhető azonban, hogy a kivonulás után nem a tálibok, hanem az IÁ erősödik meg az országban.