2024. április 25., csütörtök

Ismét várják a látogatókat

Kinyitotta kapuit a törökkanizsai Branislav Nušić Népkönyvtár is

A rendkívüli állapot megszüntetésével egyre több lehetőségünk van arra, hogy ne csak otthon, a négy fal között szórakozhassunk, és a digitális tartalmakat kézzel fogható élményekre cserélhessük.

Romhányi Gabriella (Máriás Endre felvétele)

Romhányi Gabriella (Máriás Endre felvétele)

Hétfő óta a törökkanizsai Branislav Nušić Népkönyvtár is ismét teljes munkaidőben várja az olvasókat. Az újranyitásról és a járványvédelmi intézkedések miatt kissé körülményessé váló munkáról Romhányi Gabriella igazgatót kérdeztük.

– A könyvtár március 18-án hozott határozatot arról, hogy nem fogadja az olvasókat. A dolgozók ügyeletet szerveztek, így az olvasók bármikor el tudtak minket érni telefonon vagy interneten keresztül. Május 4-én kezdtük meg újra a munkát, a kulturális minisztérium ajánlásával összhangban akkor még rövidített munkaidővel, 11-étől kezdve pedig teljes munkaidőben dolgozunk – magyarázta Romhányi Gabriella, aki hozzátette, hogy akárcsak az ügyelet alatt, most is nagy hangsúlyt helyeznek a járványügyi előírások és biztonsági intézkedések betartására.

– Az ügyelet alatt hétköznaponként fertőtlenítettük a munkaterületünket. Azóta pedig, amióta ismét fogadjuk az olvasókat, kötelező a maszk és a kesztyű viselése, ami az olvasókra és a könyvtárosokra egyaránt vonatkozik. A könyvtárba való belépéskor az olvasók fertőtlenítik a lábbelijüket, a visszahozott könyveket néhány napig külön helyiségben tároljuk, az olvasók kezét pedig a könyvek átadása után fertőtlenítjük. Egyelőre az olvasók még nem válogathatnak szabadon a könyvek között, a kívánságaikat a könyvtárosnak kell megmondaniuk, aki előkeresi az őket érdeklő könyveket. Mindezek mellett pedig a szociális távolságtartásra is odafigyelünk, és egyszerre csak egy olvasót engedünk be a könyvtárba – hangsúlyozta a könyvtár igazgatója, aki elmondta, az olvasók már nagyon várták, hogy újra kinyissanak, amit az is jelez, hogy a múlt heti rövidített nyitva tartás ideje alatt folyamatos volt a forgalom a könyvtárban.