2024. április 24., szerda

Elmarad a falunap

Bácskossuthfalván bővítik a fürdőmedencék számát és zúzott köves útszakaszt alakítottak ki a tópart nyugati oldalán

Bácskossuthfalva májusban jegyzi a település napját, azonban az idén a koronavírus miatt kialakult helyzet okán, a korábban több héten át is zajló rendezvénysorozat elmarad. Seffer Attila, a bácskossuthfalvi helyi közösség tanácselnöke elmondta, hogy a döntést az állami rendeletekkel összhangban hozták meg.

Seffer Attila (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Seffer Attila (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A falunapunk alkalmával sajnos képtelenség lenne betartani a közterületen történő gyülekezésre vonatkozó korlátozásokat, és a kétméteres kötelező távolságtartást, hiszen a falunapunk legnépszerűbb és legtömegesebb része a Kossuth parkban zajlik. A kialakult helyzet miatt a tervezett magyarországi vendégzenekart is kénytelenek voltunk lemondani, mint ahogy a falu elismeréseit sem hirdetjük ki – hallhattuk Seffertől, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy a napokban mi zajlik Bácskossuthfalván.

– A menet közben elkezdett, illetve a már anyagilag is a rendelkezésünkre álló célok karbantartási munkálatait folytattuk. Ami Topolya község falunkra is vonatkozó, a költségvetésben jegyzett terveit, vagy például a civil szervezeteknek szánt kifizetéseit illeti, a pénzügyminisztérium döntésével összhangban a rendkívüli helyzet idején le lett minden állítva – hangsúlyozta Seffer Attila, aki elmondta azt is, hogy mivel még teljesen bizonytalan ez a jelenlegi helyzet, ezért több tervük után is kérdőjelet tettek. Vannak azonban biztos pontok, amiknek a kivitelezését semmiképen nem szeretnék elhalasztani, ilyen például a Rekreációs Központ harmadik medencéjének a kiépítése.

– Hétfőn kiírtuk a REKI harmadik medencéjére vonatkozó közbeszerzési pályázatot. A minapi községi tanácsülésen úgy határoztunk, hogy azok a projektumok, amelyek pénzügyi módosítást nem igényelnek, azokat meg tudjuk indítani. Reménykedünk benne, hogy a pénzügyminisztérium a rendkívüli állapotra való tekintettel hozott további döntése nem akasztja meg a terveinket. A közbeszerzési pályázat egy hónapig él – nyilatkozta Seffer, aki elmondta azt is, hogy az új medencét több, mint 400 négyzetméteres alapterületűre tervezik. Az új fürdőhely konstans 1 méter 30 cm-es mélységű lesz. Azért ez a mélység, mert azt tapasztalják, hogy erre van a legnagyobb igény a vendégek részéről.

A bácskossuthfalvi falunap egyik múlt évi pillanata (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A bácskossuthfalvi falunap egyik múlt évi pillanata (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A REKI nyitása elsősorban az országosan meghozott rendeletek függvényében történik majd, vagyis ebben a pillanatban még semmilyen biztos információt nem tudunk. Azzal kapcsolatban is vannak aggodalmaink, hogy ha kinyithatunk, akkor a vendégeink létszámára vonatkozó személyi korlátozásokat miként tudjuk betartatni a fürdőzőkkel. Továbbá, ha csupán meghatározott számú vendéget tudunk fogadni, és a bevétel nem haladja meg a fürdőlétesítmény fenntarthatóságát, akkor az is további fejtörést okoz majd a helyi közösségnek, hogy honnan lehet pótolni a veszteséget – ismertette a tanácselnök a faluvezetés aggodalmait, és azt is elmesélte, hogy folyamatban van a fürdő lacikonyhájának bővítése. Arra is rákérdeztünk, hogy mi minden történt a településen az elmúlt időszakban.

– Falunk minden polgárának sikerült egy közös megmozdulásnak köszönhetően maszkot biztosítani, és a község által támogatott fertőtlenítőszerek gyártásában, osztásában is közreműködtünk. Sikerült befejezni a piacasztalok múlt évben megkezdett tetőcseréjét, emellett új táblák köszöntik a falunkba érkezőket. A parkban a játszótér mellé új padok és asztalok kerültek, és egy kis házikó várja azokat az édesanyákat, akik nyugodt körülmények között szeretnék tisztába tenni, megetetni a gyermeküket – hallhattuk, mint ahogy azt is, hogy a házikó zárva van, a kulcsát a játszótér melletti falatozóban tudják elkérni az anyukák.

– Tavasszal a tópart nyugati oldalán sikerült rendezni, majd 1100 méter hosszan zúzott kővel feltölteni az utat. Elkezdtük kialakítani a horgászhelyeket, több mint 20 ilyen alkalmatosságnál tervezzük a nád kivágását. Sajnos, a kivitelező nem tudott korábban hozzákezdeni a munkához, most viszont belefutottunk az ívási-költési időszakba, ezért ezt július második felére halasztottuk. Szeretnénk folytatni a faluban a közvilágítás korszerűsítését, és tervbe van véve a falu utcáinak a kátyúzása, 7,2 millió dinár értékben. A tervdokumentáció már elkészült, de kivárjuk, hogy hogyan alakul a községi költségvetés – hangsúlyozta a tanácselnök, aki elmondta azt is, hogy nyertes pályázatoknak köszönhetően a jövőben ivóvízhálózat felújításába tudnak kezdeni, illetve kézműves kuckót alakíthatnak ki a tájházban.