2024. április 25., csütörtök

A segítség mindenhol elkel

A második segélycsomagot vehetik át Muzslyán a kisnyugdíjasok

Nagybecskerek város önkormányzata immár második alkalommal juttat segélycsomagokat a kisnyugdíjasoknak és a szociális segélyben részesülőknek. Ezúttal is sok önkéntes készítette elő a mintegy 17 ezer doboznyi adományt.

A muzslyai aktivisták az 1145 csomagot a tervek szerint három nap alatt kézbesítik (Kónya-Kovács Otília felvétele)

A muzslyai aktivisták az 1145 csomagot a tervek szerint három nap alatt kézbesítik (Kónya-Kovács Otília felvétele)

Muzslyán tegnap kezdődött meg az akció, az aktivisták két kisbusszal és egy személygépkocsival járták a terepet, és szállították házhoz a csomagokat.
Palatinus Ervin, a helyi közösség tanácselnöke elmondta, hogy a település területén összesen 1145 csomag kerül kiosztásra. Az április elején kézbesített adományok alkalmával – mint kiderült – nem volt teljes a névsor, ezért a polgárokat felkérték, hogy jelentkezzenek, ha valakihez nem jutottak el az aktivisták, de a nyugdíja kevesebb 30 ezer dinárnál. A mostani listára még 92 személy neve került, és a város által összeállított első csomagokat is megkapják mindannyian, akik erre jogosultak.

A kisnyugdíjasok hálásak az adományért, sokat jelent nekik, hogy gondolnak rájuk. Szabó Rozália – mint mondta – megörült a segélynek, a nyugdíja 15 ezer dinárt tesz ki, s abból ha kifizeti a számlákat, bizony kevés marad. A szomszédságban élő Kuruncziéknak két csomag járt, mivel a házaspár, Tibor és Irén is kisnyugdíjas. Kifejtették, hogy bármit is rejteget a csomag, biztosan segítséget nyújt a konyhán. Tibor negyven szolgálati év után ment nyugdíjba, de mintha „büntették” volna, mert még nem töltötte be a 65. életévét, így nem lett teljes a nyugdíja, 17 százalékkal faragták le – a törvény szerint eljárva – most 22 ezer dinárt kap havonta. A felesége varrónőként dolgozott az egykori Mideri vállalatban 32 évig, és amikor a varrodát bezárták, a munkaközvetítőre került, de a nyugdíjalapot ő maga fizette. Most 19 ezer dinár jár neki nyugdíjként, 35 év után.

Szarapka Erzsébet az unokáival éppen a szenet hordta be, már előre gondol a télre, összespórolgatott pénzéből már megvásárolta a tűzrevalót. Kicsi a nyugdíja, és jól jön a segítség. Ismer sok olyan embert a környezetében is, akinek még nálánál is kisebb a nyugdíja, sokan vannak, akik havi 12 ezer dinárból tengetik életüket. Úgy vallja, többet érne, ha ilyesmire nem volna szükség, de hogy mindenki hálás az adományért, az bizonyos.

Bálóékhoz is két csomagot vittek az aktivisták, Piroska és Mihály is kisnyugdíjas, és még az is nehezíti az életüket, hogy betegek, és bizony a gyógyszerek sokba kerülnek. Az adománynak megörültek, mert a segítség mindenkinek elkel, akinek hónapról hónapra kevés pénzzel kell gazdálkodnia.

A muzslyai aktivisták az 1145 csomagot a tervek szerint három nap alatt kézbesítik, így minden valószínűség szerint a hétvégéig minden kisnyugdíjas és szociális segélyt élvező polgár megkapja a város adományát.