2024. április 18., csütörtök

Újraindult a népkonyha szolgáltatása

Ismét napi szinten kapnak egytálételt a rászorulók Kishegyes községben – Szerényebb keretek között zajlik a Vöröskereszt hete

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezetének a legtömegesebb tevékenysége a népkonyhaprogram. A rendkívüli állapot idejére ezt felfüggesztették, és a felhasználók egy hónapra elegendő tartós élelmiszert kaptak. A rendkívüli állapotot feloldották, s így a népkonyhaprogram is újraindult, számolt be lapunknak Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára.

A nyugdíjasoknak szánt fertőtlenítő-csomag (Lakatos János felvétele)

A nyugdíjasoknak szánt fertőtlenítő-csomag (Lakatos János felvétele)

– Ismét heti öt alkalommal osztunk a község három településén 180 adag egy tál meleg ételt. Egy adagban fél liter meleg étel és fél kenyér van, de lehetőség szerint ezt egyéb adományokkal is bővítjük. Pl. sikerült már almát adnunk az étel mellé. Fontos tudnivaló, hogy június elejétől októberig szünetelni fog a népkonyha, és csak október derekán fog újraindulni. Az év 8 hónapjában működik ez a program, így sikerült megegyezni az önkormányzattal, ami az előállítás költségeit biztosította. Amennyiben lehetőség nyílik rá, akkor megpróbáljuk bővíteni – mondta el Fontányi, majd arról is szólt, hogy előkészületben van a községi szervezet saját konyhája. Reményeik szerint májusban sikerül lefektetni a jogi kereteket, a nyári hónapok alatt pedig felszerelik és üzemképessé teszik a konyhát. Ez azt jelenti, hogy ősztől már saját konyháról tudják ellátni a felhasználókat.

A rendkívüli állapot megszűnése egyben azt is jelenti, hogy a Vöröskereszt többi aktivitása is visszaáll a megszokottra. Természetesen, az előírásokat továbbra is tiszteletben tartják és vigyáznak az emberek biztonságára, fogalmazott a titkár.

– Jelen pillanatban a Vöröskereszt hete zajlik, ami általában egy nagyobb megmozdulás a szervezet életében, amikor több programot is tartunk. Most ezt kicsit módosítva valósítjuk meg, a hét folyamán higiéniai csomagot adtunk az egészségház gyermekosztályának. Emellett az idősekre is gondolunk, meg fogjuk látogatni a község nyugdíjas-szervezeteit és fertőtlenítőszerrel fogjuk megajándékozni őket – mondta el Fontányi, majd hozzáfűzte, hogy további segélycsomagokra számítanak, amiket a rászorulók között fognak szétosztani.

Végezetül azt is megtudtuk tőle, hogy a szervezet különböző edukációira, képzéseire belátható időn belül nem fog sor kerülni.