2024. március 29., péntek

Legyél pék!

A csókai Árok pékség és a helyi középiskola kiváló együttműködést folytat

A csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola hosszú évek óta kiváló együttműködést folytat a helybeli Árok pékséggel, hiszen a középiskola péknek tanuló diákjai, náluk sajátítják el a gyakorlati tevékenységeket. Ezt a közös munkát ebben a tanévben a Nemzetpolitikai Államtitkárság is támogatta.

Sztantity Szebasztián (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Sztantity Szebasztián (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Sztantity Szebasztián, az Árok pékség résztulajdonosa elmondta, hogy a családbarát vállalkozások támogatása keretében pályáztak a Legyél te is pék a Vajdaságban! elnevezésű projektumukkal, és nyertek is.

– Arra használtuk fel a támogatást, hogy az együttműködésünket magasabb szintre emeljük. Azért is fontos ez, mert ezáltal népszerűsítjük magát a képzést annak érdekében, hogy minél többen tudjanak arról, hogy a csókai középiskolában a hentes-pék szakirányon péknek lehet tanulni. Az a tapasztalatunk, hogy azok, akik befejezik ezt a szakirányt, olyan szakmát kapnak a kezükbe, amellyel az itthoni munkaerőpiacon könnyen el tudnak helyezkedni a környéken. Hároméves szakról van szó, és a diákok már első osztálytól kezdve jönnek a pékségbe gyakorlatra. Évfolyamonként 8–12 diák jár hozzánk rendszeresen, tehát összesen mintegy harminc gyerekkel foglalkozunk. Elsőben még heti egy alkalommal, harmadikban pedig már akár heti háromszor a pékségben vannak. A diákok a nappali termelés munkafolyamataiban, vagyis a péksütemény-, a száraztészta- és a rétestészta-készítésben vesznek részt. Megtanulják a tészta formázásának folyamatait, megismerkednek az alapanyagokkal, a fermentációs és sütési folyamatokkal. A munkaasztalok és munkagépek tisztán tartását és karbantartását is ismerniük kell, továbbá a csomagolásfajtákat és a késztermékek tárolási formáját is meg kell tanulniuk. A készterméken a lehetséges hibákat is meg kell találniuk, és tudniuk kell, hogy azt vissza kell vonni, meg kell semmisíteni – hangsúlyozta Sztantity Szebasztián.

Bata József (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Bata József (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Bata József, a csókai Vegyészeti-Élelmiszeripari Középiskola igazgatója elmondta, hogy kiváló az együttműködésük a pékséggel, és remélik, hogy a következő tanévben meg tudják nyitni magyar nyelven a pék-hentes szakot.

– Ebben a tanévben nem tudtuk elindítani az első osztályt, ugyanis nem volt elég jelentkezőnk, ugyanakkor bízunk benne, hogy a 2020/2021-es tanévre lesz hozzá elegendő jelentkezőnk. Ezzel a szakmával a diákok a középiskola befejezése után azonnal munkába állhatnak, és pénzkeresővé válhatnak, hiszen gyakorlati tudást kapnak a három év alatt – emelte ki Bata József.

A tiszaszentmiklósi Molnár Ottó másodikos a pék szakon, és azt mondja, nagyon jó, hogy ilyen sok gyakorlati órájuk van, hiszen mindenbe beletanulnak a három év alatt.

– Mindig van mellettünk szakember, aki mutatja, mit kell elvégeznünk, és így az összes munkafolyamatot elsajátítjuk. Nagyon remélem, hogy az iskola befejezése után itt a környéken dolgozhatok majd pékként, mert nem szeretnék innen elmenni – magyarázta Molnár Ottó.