2024. április 19., péntek
SPORTHÍREK

Távozik Valterék fő szponzora

KERÉKPÁROZÁS

Az év végén távozik a lengyel CCC szponzorcég a nevét viselő, a magyar Valter Attilát és a riói olimpiai bajnok Greg van Avermaet-ot is foglalkoztató World Tour-csapattól. A vezetőség korábban 50 százalékos fizetéscsökkentésről állapodott meg a versenyzőkkel annak érdekében, hogy a csapat fennmaradhasson az idei szezonban. A cyclingnews.com híre szerint a sportolók elfogadták a bérük felezésére vonatkozó ajánlatot, de a márciusi fizetésüket még teljes egészében megkapják. A nemzetközi szövetség (UCI) előírásai szerint a kerékpárosokat érintő csökkentés mértéke csak annyi lehet, hogy az UCI által meghatározott minimális, 38 ezer eurós bért megkapják.

A csapat hosszú távú jövője is veszélybe került a CCC bejelentésével. Áprilisban Jim Ochowicz csapatvezető közölte, hogy a járvány által okozott pénzügyi nehézségek miatt kénytelen lesz a stáb nagy részét fizetés nélküli szabadságra küldeni, a versenyzők bérét pedig jelentős mértékben csökkenteni, ekkor egyes hírek egyenesen 80 százalékos faragásról szóltak. A kerékpárokat biztosító Giant a hírek szerint folytatja a csapat támogatását, ugyanakkor Ochowicznak versenyt kell majd futnia az idővel, hogy januártól másik névadó szponzort találjon.

A világjárvány gazdasági hatásai az összes profi csapatot érintik, az Asztana, a Lotto Soudal, a Bahrain-McLaren és a Mitchelton-Scott is csökkentette, vagy később fizeti ki a sportolók bérét. „Tudjuk, hogy négy-öt csapat nagyobb gondokkal küzd, mint a többiek. Reméljük, hogy ők is kitartanak a szezon végéig” – nyilatkozta az ügy kapcsán David Lappartient, az UCI elnöke.

KAJAK-KENU

Visszavonult az olimpiai bronzérmes kenus

Visszavonult az olimpiai bronzérmes kenus, Kiss Tamás, aki a 2008-as pekingi olimpián Kozmann Györggyel végzett a harmadik helyen C–2 1000 méteren, miután Kolonics György halála után ő került a hajóba. Az NKM Szeged 33 éves, Európa-bajnok versenyzője a Nemzeti Sportnak azt mondta, befejezi az élsportot, és ennek több oka van. „A legfőbb, hogy az utóbbi másfél évben nem szerettem már kenuzni, nem éreztem magamban a korábbi tüzet és motivációt. Ehhez jött, hogy az előző évhez hasonlóan januártól újra sérüléssel bajlódtam, a tavaszi edzőtáborozás alatt pedig haláleset történt a családban, ami nagyon megviselt. De miután hozzászoktam a hullámvölgyekhez, úgy voltam vele, összeszorítom a fogam, kitartok, hiszen nagyon közel van már az olimpia” – fogalmazott. A tokiói játékok elhalasztása után úgy érezte, még egy évet biztosan nem tud végigcsinálni. Kiss azt mondta, jó érzésekkel gondol vissza az elmúlt huszonkét évre. „A csepeli vízitelepen nőttem fel Ludasi Róbert keze alatt, aki apám helyett apám volt, mindig nagyon hálás leszek neki a közös munkáért, a támogatásáért – az eredményeink magukért beszélnek. Jó szívvel gondolok arra is, hogy a Magyar Kajak-kenu Szövetség egész pályafutásom alatt támogatott, amit ezúton is szeretnék megköszönni, és méltányolom, hogy a szegedi egyesület az utolsó években biztosította a váltás lehetőségét, a feltételeket. Változó, kereknek érzem-e a karrieremet; ha jobb a hangulatom, egyértelműen igen a válaszom, a rosszabb napokon a hiányérzet az erősebb, szerettem volna 2008 után még egyszer olimpiai dobogóra állni” – összegzett.

SÚLYEMELÉS

Drága doppingellenesség

A Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) 2019-ben bevételeinek mintegy 93 százalékát fordította doppingellenes feladatok elvégzésére. Az IWF weboldalán közzétett pénzügyi jelentés szerint ugyanez a tétel az éves bevételek több mint a felét tette ki 2018-ban. A múlt évi adatok még nem véglegesek, a korábbi éveké azonban igen: a doppinggal szembeni küzdelemre 2016-ban 704 000 dollárt, 2017-ben ennél egymillióval többet, tavalyelőtt pedig 2,26 millió dollárt költöttek. Az idén áprilisi visszavonulásáig két évtizeden át elnöklő Aján Tamással az élen az IWF kitartott szigorú antidopping-programja mellett, amely a legnagyobb tétele a költségvetésnek. A pénzügyi jelentésben ugyanakkor szerepel az a megjegyzés, amely szerint az IWF a legfontosabb prioritás miatt közel áll ahhoz a maximumhoz, amelyet megengedhet magának. Az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz értékelésében felhívta a figyelmet arra, hogy még a 2,4 millió dollár, amelyet a 2019-es antidopping-feladatokra fordítottak, sem elegendő a Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt működő új szervezettel, a Nemzetközi Tesztelő Ügynökséggel (ITA) való együttműködés, a teljes ellenőrző program finanszírozásához.