2024. március 29., péntek
EGY EZOTÉRIAI TANÁCSADÓ NAPLÓJÁBÓL

Karma és dharma

A rovatban részleteket találhatnak azokból a beszélgetésekből, amelyeket az eltelt 20 év folyamán jegyeztem fel. Minden történet valódi, csak a neveket változtattam meg a klienseim iránti diszkréció miatt. Bizonyára mindenki talál majd valami hasznosat a maga számára.

– Nézze, nekem elegem van az életből, miért büntet az Isten engem? Miért nekem kell mindig szenvednem, mások pedig, akik sokkal rosszabbak nálam, szépen boldogulnak az életben? Úgy érzem, Isten igen eltávolodott tőlem. Miért nem születünk egyformának, egyforma egészséggel, anyagi lehetőséggel, szép külsővel? Az lenne az igazság, ha mindenkinek egyforma lehetőség adatna meg, s ez csak akkor lehetséges, ha mindenki a nulláról kezdené. Nem tudom, miért van ez?

– Ez a karma miatt van. Elmagyarázom önnek, mi is a karma. Ez a sors, amit teremtettünk viselkedésünkkel, reakciónkkal, tevékenységünkkel. Minden lélek egyforma lehetőségek birtokában volt a Teremtés idejében, de hogy hová jutott el, az nem a véletlen műve, hanem a saját szabad akaratának következménye. Bármilyen rossz helyzetbe kerülünk, mi teremtettük meg magunknak, az által, hogy korábban nem vettünk tudomást az ok-okozati törvényéről. Tehát saját hibáinkat mi magunk követtük el, és nem Isten büntet bennünket. Ma már tudományosan is be van bizonyítva, hogy a lélek nem hal meg, mindannyian sokszor éltünk már, s lesz is még sok életünk. A lélek ugyanaz marad, a test pedig mindig más. A célja ezeknek a Földre születéseknek, melyeket inkarnációknak hívunk, a lélek fejlődése. A lélek a halál beálltakor kiszabadul a test börtönéből, és szabad lesz. De földi tartózkodásából megőrzi a világi tapasztalatokat, és tudatalattijában ez tovább él. Mikor a lélek újra leszületik, néhány hónap, néhány évtized vagy évszázad múlva, ezek a tapasztalatok még mindig ott élnek benne tudatalatti szinten. Az új leszületéskor tehát nem a nulláról kezdi, hanem ott folytatja, ahol abbahagyta. Ugyanazon hibáival szembe találja magát, új lehetőséget teremtve, hogy jóvátegye tévedéseit, hibáit azzal, hogy ebben az életben szenvedő alanyként viseljen el olyan megpróbáltatásokat, amelyeket ő okozott másoknak.

– Vagyis? Az, hogy én most ennyit szenvedek, akkor az azt jelenti, hogy miattam szenvedtek mások? Vagy mi volt a bűnöm?

– Az ok-okozati törvény szerint azt kapjuk vissza, amit adtunk másnak. Ha valaki ölt, őt is megölik. Ha valakit becsapsz, megkárosítasz, akkor magadat csapod be, károsítod meg, mert előbb-utóbb ezekkel neked is szembe kell nézned, meg kell tapasztalnod. Így egyenlít ki a sors. Vannak esetek, amikor már abban az életben kapjuk vissza ezeket a dolgokat, de nagy részben átvisszük a következőre.

– De ha most jó vagyok, hogy lehettem máskor rossz?

– Mindannyian éltünk nehéz időkben, háborús időkben, mindannyian követtünk el hibákat. Könnyű jónak lenni, ha a saját életünk jó. Könnyű adakozni is, ha van miből. Ha viszont nagyon kevés van, akkor nem éppen bölcs dolog távolabbiaknak elosztogatni azt, ami a saját részünkre lenne fontos, vagy a szeretteinknek. Ha valaki rosszat tesz velünk, különféleképpen reagálunk, s minden esetben más karmát vonzunk magunkhoz. Van, aki tűr, van, aki megbocsát, valaki visszavág ugyanakkora erővel, van, aki sokáig forralja a bosszút, s kamatostól adja vissza. Mindaddig szembe kerülsz ezekkel a problémákkal, mindaddig viszed tovább egy következő életbe, amíg meg nem oldod, meg nem bocsátod, el nem engeded. Ezeket a karmikus feladatokat le kell győznöd ahhoz, hogy a következő életedbe már ne vidd át. A lélek fejlődésének leginkább több életre van szüksége, hogy elérje a tökéletes állapotot. Azt, hogy megtudjuk, ebben az életünkben milyen karmikus feladatokat kell teljesítenünk, kideríthetjük a horoszkópból. Ez nagyon sokat segít abban, hogy kiegyensúlyozottabban élhessük életünket.

– Tessék nekem elkészíteni a karmikus horoszkópomat, hátha könnyebben viselem sorsom, s legalább megtudom, hogy mi a feladatom. Néha már véget szerettem volna vetni az életemnek.

– Mindenki annyi terhet kap, amennyit megérdemel, s amennyit el tud viselni. Ha valaki nagyon bűnös, akkor több életen át dolgozza le a bűnét. Nem büntetésként kell megélni, hanem feladatként minden dolgot, akkor könnyebb lesz. Véget vetni az életnek óriási hiba, mert az ember azzal csak még jobban nehezíti a karmáját. A tudat megmarad, nem szűnik meg a teher. Sok idő múlik majd el, amíg újra alkalmat kap újjászületésre, s az az élete sem lesz könnyebb, hanem inkább nehezebb. Ugyanaz a feladat megvárja, sajnos most már kamatostól. Lehet, hogy egy ideig az öngyilkos lelke a dimenziók között reked, ez újabb szenvedési időszakot hoz. Amikor végre átjut a felsőbb szintre, ott sok feladat vár rá, azután pedig ismét leszületik egy olyan időben és olyan helyen, ahol a megmaradt sorsfeladatait éli majd meg.

– S nem lehet változtatni a sorson?

– Lehet. Ám, ha valakinek nagyon nehéz a karmája, akkor meg kell éljen bizonyos nehézségeket, de nagy a jelentősége annak, hogy hogyan reagálunk rájuk. Minden életben hozunk létre új karmát is, amelyet egyrészt már most, de nagyrészt a jövő életeinkben kapunk vissza. Azt, amit jelenleg teremtünk, azt „dharmának” nevezünk. Tehát a karma a következmény, az amit kapunk vissza az elkövetett viselkedésünk miatt a múltból, a dharmát pedig most teremtjük.

– Mire biztat a dharma?

– Van néhány törvénye a dharmának, s ezek 42 napos gyakorlása jó dolgokat hoz, könnyíti a karmát: az első törvény a tiszta energia törvénye – az első héten jót tesz a meditáció, jó a természetben tartózkodni, többet hallgatni és nem ítélkezni, vagyis nem reagálni egy nap sem a szép, sem a csúnya dolgokra, eseményekre, látványra, hanem közömbösnek kell lenni. A második törvény a karmai tudat, egy hétig ajándékozni másokat, ajándékokat fogadni el, tudatában kell lenni a mostani pillanatnak és olyan döntéseket kell hozni, melyek mindenki javára megfelelőek. A harmadik törvény a legkisebb ellenállás törvénye, ezen a héten el kell fogadni a dolgokat, ekkor nem kell védeni magunkat, nem kell kifogásokat keresni, nyíltnak kell lenni az új lehetőségekre. A negyedik törvény az akarat és a kívánság törvénye, ezen a héten fel kell írni minden kívánságunkat, elfogadni a jelen helyzetet, s átengedni Isten kezébe a jövőt, átadni az ő kezébe a kívánságainkat. Az ötödik törvény a kötődetlenség törvénye, ami azt jelenti, hogy ezen a héten nem szabad kötődni semmihez se, nem szabad kényszer alatt döntést hozni, nem szabad energikusan ragaszkodni a merev rendszerekhez, el kell fogadni a bizonytalanságot is és tudatosan gondolatban örömmel belemenni a végtelen lehetőségek szférájába. Az utolsó törvény maga a dharma törvénye, e héten legyünk nagyon tudatában annak, hogy maga Isten bennünk lakozik, egy listát kell csinálni, ahol felsoroljuk az összes talentumunkat, tudásunkat, képességünket. Arra kell összpontosítsunk, hogy kinek, hol és hogyan tudnánk segíteni. Ezt minden évben tegyük meg, s kövessük a horoszkópunkban mutatkozó holdcsomópont üzenetét is, legyünk mindig tudatában annak, hogy a legkisebb cselekedetünkkel is kihatunk mind a saját mostani életünkre is, mind az elkövetkező életeinkre is, de a mostani és az akkori szeretteink életére is. Mert hát ugye ott van még az ősök bűne, a családi átok, s hasonló dolgok, s nem véletlen az, hogy milyen családba fogunk születni. Tehát, van kihatásunk a sorsunkra, több, mint ahogy gondoljuk. Küldöm tehát a karmikus horoszkópját és néhány tisztító meditációt és rítust, azután pedig tegye meg ezt a hathetes dharmagyakorlatot.