2024. április 25., csütörtök
OLVASNIVALÓ

Nem sok minden terem e hónapban sem

Májusi fimbemutatók

Ez év ötödik hónapjában folytatódik a filmkedvelők kálváriája. A pandémiát illetőleg lassan talán már látni a fényt az alagút végén, viszont a filmszínházak továbbra is zárva vannak. Igaz, az internetes tartalomszolgáltatók kínálatán kívül májusban néhány kisebb filmforgalmazó is előrukkolt a saját alkotásaival. A streamelők közül természetesen a Netflix viszi a prímet. Az első említésre méltó film, amit májusban megnézhetünk, a Dream Horse című életrajzi elemeket is tartalmazó romantikus vígjáték, amelynek középpontjában a neves Dream Alliance elnevezésű ló tulajdonosa, Ian Vokes walesi bártulajdonos áll, akinek semmilyen tapasztalata nincs a versenylovak neveléséről, de meggyőzi a szomszédait, hogy anyagilag támogassák elképzelését, hogy az Álom nevű lova megmérettethessen a legjobb versenylovakkal. A ló a kétezres években a legtöbb angliai lóversenyen learatta a babérokat, és lovasával, illetve tulajdonosával együtt beíratta magát a lóversenyzés történetébe.

E hónapban kerül bemutatásra a The Green Knight című fantáziafilm Dev Patel, Alicia Vikander és Joel Edgerton főszereplésével. A történet egy XIV. századi elbeszélő költemény alapján készült, amelyben Sir Gawain, Arthur király egyik lovagja elfogadja egy rejtélyes harcos kihívását, aki tetőtől talpig, ruhájától a hajáig, a szakálláig, sőt egészen a bőréig zöld. Noha a szöveg XIV. századi, maga a történet az Artúr-legendák egyik legrégebbike.

Az elbeszélő költemény egyetlen kéziratváltozatban, az úgynevezett Cotton Nero A. x.-ben maradt fenn, és a becsület és a lovagi eszmény által a veszélyekkel szemben megkívánt helytállást példázza. A Sir Gawain és a Zöld Lovag az egyik legfontosabb példája a középkori románc műfajának, amelynek hőse valamely áhított cél elérésére törekedve teszi próbára képességeit. A költemény többértelmű befejeződése révén azonban összetettebb a műfaj más képviselőinél. A keresztény értelmezés az apokalipszis ábrázolását látja benne, és párhuzamot von Gawain és Lady Bertilak, valamint Ádám és Éva története között. A kéziratot egyébként J. R. R. Tolkien, A Gyűrűk Ura írója fordította le modern angol nyelvre.

Érdekesnek tűnik a Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics című dokumentumfilm is, amelyben amerikai hírességek elevenítik fel legdurvább kábítószeres repüléseiket, azzal, hogy történeteiket animációkkal illusztrálják a film készítői.