2024. március 29., péntek

Be kell tartani a szabályokat

Mladen Šarčević: Az iskolákban és az óvodákban történő mulasztást szankcionálni fogják

Az iskolákban és az óvodákban a koronavírus-járvány idején tett mulasztások veszélyeztethetik a gyermekek biztonságát, és ezek súlyos kötelességszegésnek tekinthetőek – jelentette be Mladen Šarčević oktatásügyi miniszter. Mint kiemelte, a figyelmeztetést továbbítani fogják az iskolák és az óvodák alkalmazottainak, főleg az igazgatóknak.

– A szerbiai törvények szerint a miniszter reagálhat, és én keményen harcoltam az ilyen esetekben – nyilatkozta a Pink TV-nek a tárcavezető. Példaként említette a vlasotincei esetet, ahol az óvoda egyik alkalmazottja elkapta a koronavírust. Az egészségház igazgatónője és az óvoda igazgatónője is rosszul ítélték meg a helyzetet.

– Az egészségház este fél tizenkettőkor kapta meg az eredményeket. Az egészségház igazgatónője úgy gondolta, hogy késő van. Írhatott volna üzenetet, hiszen azt látták volna a többiek, amikor felébrednek. Másnap reggel 7.15 és 7.30 között hívták fel az egészségházból az óvodát, amikor már egy gyermeket fogadtak. Szerencsére a gyermek nem kapta el a koronavírust, mert nem került kapcsolatba a fertőzött óvónővel – mondta a miniszter. Mint hozzátette, az ügyet a vlasotincei község előző elnöke saját politikai célokra használta fel. Az egészségház mulasztása az volt, hogy nem értesítették rögtön az óvodát, amikor megjöttek az eredmények. Az óvoda igazgatónője abban hibázott, hogy „nem tartotta” otthon azt az alkalmazottat, aki a koronavírusteszt eredményére várt.

– Azok, akikért én vagyok felelős, viselni fogják a következményeket – szögezte le a miniszter.