2024. március 29., péntek

Az idén bukás, jövőre emelkedés?

Az Európai Fejlesztési és Beruházási Bank (EBRD) a napokban nyilvánosság elé tárta a régió gazdasági kilátásairól készült előrejelzését.

Szerbia előreláthatólag 3,5 százalékos GDP-csökkenésre számíthat az idén, jövőre viszont 6 százalékos gazdasági növekedést is elérhet. A Nyugat-Balkánon több ország is az idegenforgalomra támaszkodik. Ezek az államok mind komoly veszteségek elé néznek, ugyanakkor 2021-től jelentős gazdasági ugrásra is számíthatnak.

Előreláthatólag Montenegrónak az idén 8 százalékos kiesése lesz a bruttó hazai termékekben, de jövőre már 10,5 százalékos növekedést várhat az idegenforgalomból élő ország. Albániára 9 százalékos zuhanást irányoznak elő az elemzők, 2021-re viszont akár 12 százalékos növekedést. Horvátországban 7 százalékos GDP-csökkenést várnak az idénre, s ennél valamivel nagyobb emelkedést jövőre. Előreláthatólag Bosznia-Hercegovina 4,5 százalékos gazdasági csökkenéssel számolhat az esztendő során, jövőre pedig akár 6 százalékos gazdasági bővülésben reménykedhet, Szlovéniában pedig 5,5 százalékos idei GDP-csökkenést, és 5 százalékos emelkedést prognosztizált a következő évre a fejlesztési bank.