2024. március 28., csütörtök

Ma érkezik a száz euró a nyugdíjszámlára

A bejelentkezés első 24 órájában országszerte kétmillió 400 ezer polgár igényelte a 100 eurós egyszeri állami támogatást.

Az elektronikus úton történő igénylés néhány perc alatt elintézhető (Ótos András felvétele)

Az elektronikus úton történő igénylés néhány perc alatt elintézhető (Ótos András felvétele)

Mint Siniša Mali pénzügyminiszter mondta a Prva Televízióban, „ha hozzászámítjuk a nyugdíjasokat is, akkor 4 millión felül van azoknak a száma, akik elfogadják ezt a segítséget”. A miniszter megismételte egyik korábbi megállapítását, miszerint „Szerbia történelmében az állam most először segít a polgároknak közvetlen anyagi juttatással kilábalni a válságból.”

Emlékeztetett arra, hogy jelentkezni interneten (idp.trezor.gov.rs) vagy telefonon június 5-éig lehet. Ma reggelre jelezte az erre szolgáló telefonközpont működésének kezdetét és a telefonszám közzétételét. Ugyancsak mától fizetik be a 11 800 dinárt automatikusan a nyugdíjasok számlájára, és a tárcavezető szavai szerint „már szombattól felvehetik”. A nyugállományban levők után a szociális segélyre szorulók következnek (akiknek szintén nem kell külön igényelni), majd pedig a többi nagykorú polgár, aki igényt tart a támogatásra.

„A polgárnak csak a bankot kell kiválasztania, minden mást mi intézünk. Ha a választott bankban van számlája, arra érkezik a pénz, ha nincs, nyitunk neki célszámlát.”

„Ha valaki nem tart igényt a 100 euróra, akkor a pénz az államkasszában marad, és a Szerbia 2025 projektumra fogjuk felhasználni. Az infrastruktúrába, kórházakba, olcsó lakások építésébe fogjuk befektetni, mindabba, amit ígértünk, és aminek a megvalósítását kénytelenek voltunk néhány hónappal elhalasztani” – mondta Mali.