2024. április 25., csütörtök

Újult erővel vissza a könyvtárba

Folytatódik a sikeres munka a magyarkanizsai József Attila Könyvtárban

A magyarkanizsai József Attila Könyvtár az elsők között volt azon intézmények sorában, amelyek a rendkívüli állapot után újra megnyitották kapuikat. Az intézmény munkatársai most is lendületesen dolgoznak, ennek köszönhetően már fejlődésről is be tudnak számolni. Bús Csaba igazgató elmondása szerint a megszokott tartalmak mellett arról sem feledkeznek meg, hogy a holnapjukat még jobbá tegyék.

Mi történt az alatt az idő alatt, míg zárva kellett tartaniuk?

– Ebben az időben is ügyeletet tartottunk, naponta ellenőriznünk kellett az épület és az állományunk biztonságát, egyik könyvtárosunk be volt osztva a Bárka berkein belül zajló védőmaszkkészítésbe, mindemellett az adminisztratív feladatokat is el kellett látnunk. Ugyanakkor folyamatban volt a horgosi fiókkönyvtárunk berendezése is. A könyvtár ugyan zárva volt, a munka azonban nem állt meg, csak mások voltak a munkafeladatok.

Milyen a látogatottsága most a könyvtárnak?

– Miután újra kinyitottunk, megugrott a látogatottság, látszott, hogy várták az emberek az újbóli nyitást. Az első időszakban mintegy száz, zömében felnőtt olvasó fordult meg nálunk. Ennek nagyon örültünk, mert láttuk, nem hiábavaló a napi munkánk. Amíg zárva voltunk, online tartalmakat osztottunk meg weboldalunkon és a közösségi oldalon. Nagyon sok magyarországi adatbázis is ingyenessé vált erre az időszakra, aminek mi nagyon örültünk, hiszen nem maradtak olvasnivaló nélkül az érdeklődők, azonban az tapasztalható, hogy van egy réteg (főleg az idősebb korosztály), amelynél a papír alapú könyvnek nincs alternatívája.

Tapasztal változást az eltelt időszak után az olvasási, könyvtárlátogatási szokások terén?

– Sajnos a gyermekolvasóink száma most megcsappant, feltételezzük, hogy a téli influenza-szünet, valamint a rendhagyó oktatási forma miatt kicsit megváltoztak a prioritások és kevesebb idő jut olvasásra.

A könyvtár sok eseménynek is helyszínéül szolgál, ezek közül mi az, amit a közeljövőben megtarthatnak, és melyeket kell mellőzniük?

– Sok rendezvényt, könyvbemutatót terveztünk erre az időszakra, sajnos le kellett mondanunk ezeket, illetve el kellett halasztanunk. Legkorábban talán őszre tarthatunk rendezvényeket, ha addigra elmúlik a járvány. A diákoknak azonban most is meghirdetjük a hagyományos nyári olvasási versenyt, ahol öt szabadon választott könyvtári könyvet kell elolvasniuk és feldolgozniuk az olvasónaplóba.

A nagy múltú írótábor is az önök szervezésében valósul meg, az idén megtartják a rendezvényt?

– Igen, terveink szerint szeptember elején, csakúgy, mint az eddigi években, az idén is megrendezzük az írótábort. A helyzethez igazodva szerényebb keretek között ugyan, ám mindenképp folytatni kívánjuk ezt a nagy múltú rendezvényt. Hamarosan a szervezőbizottság is összeül és kidolgozza a részletes programot.

Összességében mennyire húzta át számításaikat a korlátozások bevezetése?

– A rendezvények és a könyvtárórák elmaradása miatt a felszabaduló erőforrásokat más feladatokra összpontosítjuk. Magyarkanizsán a télen elvégeztük az állomány ellenőrzését, viszont az adminisztratív utómunkákat akkor nem tudtuk véghezvinni, így most arra is jut idő. Horgoson jelenleg is zajlik a revízió, így most oda munkaerőt csoportosítunk át, hogy hatékonyabb legyen a munka.

Utalt arra, hogy a fiókkönyvtáraikban is zajlik az élet. Az elmúlt időszakban Horgoson nagyobb fejlesztés is zajlott, hogyan valósult meg mindez?

– Horgoson egy sikeres magyarországi pályázatnak köszönhetően 2 millió dinárból fel tudtuk újítani a fiókkönyvtárunk teljes berendezését. Új könyvespolcokat vásároltunk, asztalokat a helyben olvasók részére, valamint a gyermekosztálynak babzsákokat és különféle kirakókat a legkisebb korosztályra is gondolva. Azt szoktam mondani, hogy a horgosi fiókkönyvtárunk lesz a művelődési otthon ékköve. Mindemellett ingyenes wifivel és számítógép-használattal próbálunk kedveskedni olvasóinknak. Hosszú évek hányattatott sorsa után végre méltó helyett kapott horgosi állományunk, olvasóinkat pedig megfelelő körülmények között tudja kiszolgálni kolléganőnk, aki a közelmúltban tett sikeres szakvizsgát. Azt hiszem, így igazán kerek lett a történet.

Mik a terveik és milyen következtetést vontak le a járványhelyzet ideje alatt, ami az olvasást illeti?

– Idei terveink között szerepel, hogy a többi vajdasági könyvtárral együtt átállunk a Qulto nevű nemzetközi könyvtári programra. A horgosi fiókkönyvtárunkban is szeretnénk bevezetni a számítógépes kölcsönzést. Persze most is az a legfontosabb, hogy bővíteni tudjuk könyvállományunkat, hiszen ha nincsenek új könyveink, akkor az olvasóink is elmaradnak.