2024. március 29., péntek

Díjazott filmesek, sikeres versenyzők

Az adai Műszaki Iskolában hat elsős osztály megnyitását tervezik 180 diák számára

Március derekától eredményesen folyik az online oktatás az adai Műszaki Iskolában, ahol emellett folyamatosan készülnek és készítik fel a diákokat a június közepén várható érettségire és záróvizsgára, valamint hazai és anyaországi versenyeken is részt vesznek a tanulók. Gilice Hilda iskolaigazgató elmondta, hogy hat elsős osztály megnyitását tervezik 180 diák számára a következő tanévben magyar és szerb nyelven.

Az adai középiskolában zömében magyar tannyelvű tagozatok várják az elsősöket (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai középiskolában zömében magyar tannyelvű tagozatok várják az elsősöket (Csincsik Zsolt felvétele)

– Az adai Műszaki Iskolában a 2020/2021-es tanévre a következő oktatási profilokat tervezzük: a számjegyvezérlésű gépek technikusa, vagyis CNC-technikus szakot magyar nyelven, a számítógépek elektrotechnikusa oktatási profilt szintén magyar nyelven, akárcsak a mechatronikai technikus képzést, a hároméves képzésen tervezzük magyar és szerb nyelven a fémmegmunkáló gépkezelői szak megnyitását, valamint magyar nyelven az általános építőipari munkák kivitelezője szakot. Összesen tehát hat tagozatot tervezünk és 180 elsős tanulót szeretnénk fogadni, de természetesen az oktatási minisztérium határozata, illetve a megjelent pályázatot követően tudok erről konkrétabb információkkal szolgálni. Ennek május végéig mindenképpen meg kellene jelenni, már nagyon várjuk – közölte Gilice Hilda, majd elmondta, hogy folyamatban van a tanulók felkészítése az érettségire és a záróvizsgára, és bízik abban, hogy azokat is sikerül zökkenőmentesen lebonyolítani. Arra a kérdésre, hogy megtartják-e a ballagási ünnepséget a diákoknak, az iskolaigazgató egyelőre nem tudott egyértelmű választ adni.

Az adai Műszaki Iskola már 2012 óta részt vesz a Határtalanul! programban. Gilice Hilda ezzel kapcsolatban elmondta, hogy évente több alkalommal is szerveznek magyarországi tanulókkal közös programokat budapesti, szegedi, szarvasi, egri és debreceni középiskolákkal együttműködve. Kiemelte, hogy az idén is terveztek három Határtalanul! programot, ezek azonban a koronavírus-járvány miatt elmaradtak. Viszont két osztályból 44 diák részt vett a Határtalanul! játékos vetélkedő anyaországi döntőjében, amelyet a járványhelyzet miatt online bonyolítottak le.

– Miután tavaly meghirdették a Határtalanul! vetélkedőt, úgy gondoltuk, hogy nekünk ott a helyünk, mivel évek óta részt veszünk benne és szerettük volna megmérettetni magunkat. A IV/3 (számítógépek elektrotechnikusa) és a II/2 (számjegyvezérlésű gépek technikusa) osztály jelentkezett a versenyre, tovább is jutottak a középdöntőből a döntőbe, ami április 4-én lett volna, de nem valósulhatott meg, csupán virtuálisan április 24-én. Nagyon készültek a gyerekek az osztályfőnökeik, Nagy Éva és Jasztrebinác Edit tanárnő vezetésével. Azt tervezték, hogy elutaznak Budapestre, együtt lesznek a többi diákkal és közös programokon vesznek részt. A járvány miatt ez megváltozott, és kiderült, hogy virtuálisan bonyolítják le a versenyt. A diákoknak különböző feladatokat kellett végrehajtani, készítettek fotókollázst és bemutatkozó kisfilmet, illetve teszteket töltöttek ki. Végül a II/2 osztály szerezte meg a 8. helyet, a IV/3 tagozat pedig a 11. helyen végzett a vetélkedőn induló 20 csapat közül. Nagyon büszke vagyok a tanulóinkra, illetve az osztályfőnökökre, mert koordinálták és segítették a diákok munkáját, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy eredményeket érjenek el. A történelmet a diákjaink nem olyan részletességgel tanulják, mint a gimnáziumok és más középiskolák tanulói, ám ettől függetlenül a gyerekek helyt álltak és érezték az összetartozás szellemét, ami nagy hatással volt a nemzeti identitásukra – nyilatkozott az iskolaigazgató, majd kiemelte, hogy a tanulóik egy csoportja részt vett A keresztanya című alkotással a Középiskolások Filmművészeti Vetélkedőjén, amelyen megkapták a legjobb stábnak járó díjat. A bűnügyi témájú film négy-öt hónapos munka eredményeként született meg az iskolai fotós és filmes szakkörben Bíró Árpád és Budimlity Ármin tanárok mentorálásával. Gilice Hilda hozzátette, hogy a diákok nagyon rádolgoztak a filmre, ami talán kerekebb és komplexebb lett volna, ha nem jön a koronavírus-járvány, és nyugodtan be tudják fejezni a munkát. Ennek ellenére nagyon elégedett az alkotásukkal, a díj pedig újabb lendületet ad számukra a további munkához. A Műszaki Iskolában nagyon büszkék még Keceli Mészáros Sára negyedik osztályos tanulóra is, aki első díjat szerzett a Középiskolások Művészeti Vetélkedőjének fordítói pályázatán angol nyelvről való fordítás kategóriájában. A diák mentorai Tóth Gabriella angoltanár és Péter Krisztina magyartanár voltak.